IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гечев: Прогресивният данък стимулира икономическото развитие и заетостта

Скалата за облагане, която БСП предлага, е умерена и по-плавна в сравнение с други страни членки на ЕС, уверява народният представител

13:07 | 02.05.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румен Гечев: Прогресивният данък стимулира икономическото развитие и заетостта

Прогресивният данък има не само социален ефект, но стимулира икономическото развитие и заетостта. Това заяви в ефира на Нова ТВ депутатът от левицата и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев, цитиран от пресслужбата на партията.

Припомняме, че в навечерието на 1 май неговата партия предложи да се въведе прогресивното данъчно облагане на доходите на физически лица. Народният представител уверява, че става дума за „умерена скала“, която е по-плавна, отколкото при останалите страни в Европейския съюз (ЕС).

„Когато бе въведен плоският данък през 2007 г., икономическата обстановка в страната беше различна. Той не трябваше да бъде въвеждан по времето на тройната коалиция, в която участваха НДСВ, БСП и ДПС“, заяви Гечев.



Политикът отрече обвиненията за първомайски популизъм и даде пример с развити западноевропейски държави, които вече са въвели подобен тип облагане.

„Има връзка между прогресивния данък и развитието на една държава. Той има социален ефект и стимулира икономиката и заетостта”, добавя той.

Гечев уточни, че БСП предлага хората с минимален доход (който в момента е 360 лева) да бъдат облекчени и да бъдат освободени от плащане на данък.

„След това от минималната работна заплата до 1000 лв. ние предлагаме една първа стъпка от 10% данък. За сумата от 1 000 до 2 000 лв. - 17%, от 2 000 до 5 000 лева- 22%, от 5 000 до 10 000 лева - 25%, над 10 000 - 27%“, поясни депутатът.

По думите му с прогресивната скала хората със заплати от 1 000 до 1 530 лева ще плащат по-малко, отколкото в момента. Според Гечев става дума за една „умерена скала“, която е по-плавна, отколкото при останалите страни в ЕС.

„Максималният данък е почти два пъти по-нисък от средния максимален данък за ЕС“, категоричен е той, „Управляващите търсят под вола теле. За мен е загадка защо колегите от ДПС не подкрепят прогресивния данък предвид техния електорат.“

По негово мнение прогресивното данъчно облагане няма отношение към сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 8
Vesko94
преди 8 години
Стига с тези социалистически глупости. Солидарността и справедливостта далеч не са принципи на социалистически партии. И не, никой не ми промива мозъка. С двете си ръце заставам зад думите и вижданията си. Неолибералният модел е грешен и неприложим за страна като България. Никой не може да обори това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Сигурно яко са ти промивали мозъка - корпорациите след 80-те виновни ... Те западните държави работят с 5%+ бюджетни дефицити и всяка година се увеличава харча и регулациите ... в една цоцална Франция и да искаш не можеш да преструктурираш голяма компания, щото там е в сферта на фантастиката да съкратиш персонал ... вдигат данъците бизнеса се тормози, не може да се преструктурира и буксува в тонове регулации и като цяло става все по неефективен а цоцалната държава харчи все повече и повече и вдига все повече данъци и направо кеф. Вземи си отвори отчетите за последните десетилетия държавни разходи към БВП и икономически растеж на ОИСР и ще видиш много странна корелация, колкото повече изземва държавата толкова по малък икономически растеж. Не знам кой ти налива тези социални/социалистически блянове, но вземи сътвори нещо с това което разполагаш излез малко в реалността махния я тази теория и виж кеф ли ти е да имаш след всичко по-малко в името на "солидарността"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 9
Vesko94
преди 8 години
Подобно мислене като твоето е вредно за нацията и държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 14
Vesko94
преди 8 години
Социалната държава е постижение на повечето европейски държави и не бива да подлежи на оспорване. И не, не съм съгласен с казаното от теб. Повечето страни затънаха не от това, че са социални държави, а от това, че обикновените хора, трудещите се, платиха цената за разточителството на корпорациите след 80-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 8 години
Само една лека поправка от 1870 до 1950 Швеция е 1 по икономически ръст оставяйки Хамерика и Швейцария зад гърба си! А в момента по доклади на ООН до 2050, а според мен много по бързо това, което го говориш ще ги превърне страна в 3-ият свят. А социализъм така намира работа, че 7 човека да вършат 1, но това друга бира. Ние сме го измислили който не работи не трябва да яде!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Да започнем с Евростат - средно данъчната тежест в ЕС е 48% а у нас 38% В някои от страните членки е както следва: Словения 59,7%, Финландия 57,8%, Франция 57,1%, Дания 56,7%, Белгия 54,4%, Швеция 53,3%, Австрия 50,9%, Италия 50,5%, Португалия 50,1% КАЗАНО ПРОСТО СЕ ВЗИМАТ СРЕДНИТЕ СТОЙНОСТИ В ЕС С УГОВОРКАТА ,ЧЕ ПАРИТЕ ОТ ДАНЪЦИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ХАРЧАТ БЕЗРАЗБОРНО И СЪМ ОПИСАЛ ПОВЕЧЕТО НЕЩА ,ОСНОВНОТО в коментар 1 и специално 8 - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за обществено полезни неща и за безработица до 2-3% - ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.В момента трябват 1 млрд.лв. за укрепване на свлачища т.е. от къде да дойдат ????Бюдж.излишъци за точно определени неща а не соц.помощи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
В случая става дума просто за вдигане на данъците и нищо друго. Просто формулировката е малко по-благовидна. Ако икономическите проблеми се оправяха с вдигане на данъците аз предлагам направо да вдигнем всички данъци, акцизи, такси и тям подобни ДВОЙНО. Кой е за? Мислите, ли, че това ще ни оправи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 0
alphaomega
преди 8 години
Физическите лица в Бг. реално дават 42,9% от доходите си на държавата! (данък доход+соц. осигуряване+ данък потребление) Ако вдигнат данък доход, това означава че човек със заплата 2000лв. ще дава 1000лв. на държавата! А какво получава насреща? Едно нищо! Ако зависи от държавата, и утре имаш нужда от помощ или съдействие, на никой не му пука, ще те оставят да умреш като куче! На всички е ясно че целта е колкото може по малко хора да ползват социални придобивки, и ако може почти никой да не доживее да вземе пенсия, Докато дойде време сегашните млади да се пенсионират, пенсионната възраст ще е 75 години. (ако изобщо има пенсионна система дотогава). Затова все повече работодатели и техните служители избират сивия сектор и парите на ръка! Хората вече разбраха пирамидата/измамата наречена соц, осигуряване, и всеки предпочита да си вземе 100% от парите днес, вместо да ги хвърля във черните дупки наречени НАП, НОИ и НЗОК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Тоя калпазанин го видяхме вече как се ***, вдигнат ли данъците - икономиката мигом става цялата сива и заплатите отиват под масата. Туй да не е преди 89-та, няма кой вече да търпи глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 8 години
Явно си слънчасал нещо - я ме светни как един човек ще инвестира повече, след като за разлика от фирмите, той плаща данъците веднага и не може да си намали данъка с разходи? Също така, солидарността трябва да е доброволен акт не насилствен - защо държавата трябва да вземе от мен след като съм жертвал време, усилия и енергия години наред да натрупам нужните умения и да създавам в пъти по-голям продукт от средно статистическия човек и не само това ами да ми изземва повече, като създавам повече блага и да ги раздава на хора, който аз ни най-малко искам да съм солидарен справка - 2-3-то поколение на цоцални помощи! Аз искам да съм солидарен индивидуално спрямо каузите които аз преценя за добре и да давам на тези организации, който знам че ще доставят услугата в пъти по-добре от държавата. Повече данъци - по малко разполагаем доход от там по малко спестявания и по малко инвестиции. А ако не ти прави впечатление държава не само че нищо не създава, а ни налага допълнителен данък, чрез нов дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още