IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът с нов двуцифрен растеж

Данните са доказателство, че икономиката на България продължава да бъде конкурентоспособна, коментира Андреа Казини от УниКредит Булбанк

13:39 | 09.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът с нов двуцифрен растеж

Износът отново расте с двуцифрени стойности. Април стана вторият пореден месец от началото на годината, в който експортът бележи силно повишение благодарение на търсенето както в рамките на Европейския съюз (ЕС), така и извън него. Това е сигнал, че износът може да продължи да подкрепя икономическия растеж и през второто тримесечие.

През април общият износ на страната възлиза на 3,9 млрд. лв. и се покачва с 12,8% на годишна база. От началото на годината сме изнесли стоки за 14,6 млрд. лв., като и тук ръста спрямо миналата година е в рамките на 12,8 на сто, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Представянето на българския износ контрастира рязко в сравнение с първите месеци на 2014 г., когато годината стратира с резки понижения на изнесената зад граница продукция.

Годишно изменение на износа през април 2015 г (в %)

Графика: НСИ

Нарастването на българския износ на стоки и услуги с общо 13,1% в реално изражение през последната половин година е най-доброто представяне сред всички развиващи се пазари в региона на Централна и Източна Европа. Това са и най-високите стойности за последните седем години и са доказателство, че икономиката на България продължава да бъде конкурентоспособна, коментира главният оперативен директор на УниКредит Булбанк Андреа Казини, цитиран от ПР отдела на банката.

Според него икономическите показатели са подобряват на почти всички фронтове, поради което от банката очакват една доста по-добра година. От там прогнозират, че по-силният износ, постепенното възстановяване на заетостта и по-доброто усвояване на средства по европейските програми ще доведат до ускоряване на икономическия растеж до 2,1% през 2015 г. и до 2,4% през 2016 г.

Припомняме, че износът, успоредно с потреблението и постепенното повишаване на производствения капацитет в преработващата промишленост и някои сектори на услугите, допринесоха за силния икономически ръст през първото тримесечие на 2015 г.

Вносът също се увеличава, което е сигнал за възстановяващо се вътрешно търсене. В четвъртия месец на 2015 г. импортът е за 4,5 млрд. лв., като спрямо същия месец на 2014 г. е нагоре с 4,9 на сто. За периода януари-април вносът се покачва с 5,2% до 16,8 млрд. лв.

Годишно изменение на вноса (CIF) през април 2015 г. (в %)

Графика: НСИ

В резултат на по-бързия ръст на износа спрямо този на вноса през април дефицитът по търговското салдо се понижава с 27,8% на годишна база до 622 млн. лв. Подобен е и спадът на недостига за периода януари-април. За този период дефицитът възлиза на 2,2 млрд. лв. при 3,03 млрд. лв. година по-рано.

Търговията с трети страни е във възход

През април износът на България за държавите извън ЕС се увеличава също с 12,8% на годишна база и е в размер на 1,5 млрд. лв. За първите четири месеца на годината стойността му е 5,4 млрд. лв., като е с 13,8 на сто повече спрямо година по-рано.

През месеца вносът от трети страни намалява с 0,8% на годишна база, като в стойностно изражение е за 1,7 млрд. лв. Все пак от началото на годината към края на април импортът е нагоре с 1,3 на сто до 6,2 млрд. лв.

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари-април 2015 г. е отрицателно и е на стойност 799,2 млн. лв., като само през април дефицитът е за 157,9 млн. лв.

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Китай, Сърбия, Сингапур, САЩ и Русия. Половината от износа за трети страни се дължи именно на тях. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна, издават още данните на НСИ.

Към края на април от Турция сме внесли стоки за 952 млн. лв., или с 4,5% по-малко спрямо година по-рано. Износът за страната скача с 22% до 1,36 млрд. лв.

Към Китай сме изпратили стоки за 351,3 млн. лв., или с 0,4% по-малко спрямо януари-април 2014 г. Вносът е нагоре с 28 на сто до 672 млн. лв.

Износът за Русия спада с 31% до 237,4 млн. лв., а вносът – със 7 на сто до 2,02 млрд. лв. През периода експортът към Украйна се увеличава с 54% до 122 млн. лв., но вносът намалява с 28% до 297,5 млн. лв.

За Сърбия сме експортирали стоки за 267 млн. лв., или с 37% повече за година. Вносът от западната ни съседка е надолу с 1,6% до 207 млн. лв., но пък със страната поддържаме положително търговско салдо.

Износът към САЩ е нагоре с 24,3 на сто до 257 млн. лв., а вносът – надолу с 18 на сто до 157 млн. лв.

Възстановяването на ЕС задвижи силно родния износ

През април износът към държавите членки на ЕС се повишава с 12,9% и възлиза на 2,39 млрд. лв., разкриват предварителните данни на НСИ. За периода от януари до април 2015 г. експортът бележи ръст от 12,2 на сто, което в стойностно изражение прави 9,27 млрд. лв.

Търсенето на стоки от ЕС от страна на българските предприятия през април се повишава с 8,5% на годишна база. През месеца сме внесли стоки за 2,85 млрд. лв., а за четирите месеца от началото на годината – 10,67 млрд. лв., което представлява ръст от 5,2 на сто.

Разбивка по страни показва, че Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия формират 69,9% от износа за държавите членки на ЕС. Тези данни са за първото тримесечие на годината. Априлски данни за търговията с ЕС както по основни търговски партньори, така и по сектори, НСИ ще представи с месец закъснение. Ето защо обръщаме внимание на търговските взаимоотношения в периода януари-март на текущата година.

През периода износът към най-големия търговски партньор сред страните членки на ЕС – Германия, нараства с 10,1% на годишна база до 1,41 млрд. лв., а вносът расте със 17,1% до 1,64 млрд. лв.

Към Италия експортът се повишава с 10,5% до 1,08 млрд. лв., а вносът спада с 4,5% до 845 млн. лв. Търговското ни салдо със страната обаче е положително.

Износът към Румъния скача с 5,1% до 769 млн. лв., докато вносът се свива с 4,8 на сто до 846 млн. лв. Към Гърция сме изпратили стоки за 706 млн. лв., което е с 13,4% повече спрямо първото тримесечие на 2014 г. Вносът от южната ни съседка расте минимално с 1,9% до 579 млн. лв. Данните издават, че кризата в преговорите с кредиторите не се отразяват на търговскоте взаимоотношения през първото тримесечие.

Износът към Франция се понижава с 3 на сто на годишна база до 424 млн. лв. Вносът е нагоре с 4,4% до 400 млн. лв. През първото тримесечие експортът към Белгия се покачва с 4,3% до 421 млн. лв. Същото важи и за вноса. Той е със 7,3% по-голям спрямо януари-март 2014 г. и прехвърля 251 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
sdk
преди 8 години
нормално когато *** са на власт всичко се срива след това идва период на възстановяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 8 години
:) а дали не е заради Драги и печатницата ?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
jordanov1991
преди 8 години
Не. Това е заради войната в Украйна и проблемите в Гърция. Украйна и Гърция са най големите за централна и източна (гореспоменатият регион ) Европа износители на земеделска промишленост. Благодарение на това ,че тяхната икономика се срива и производството им е в застой, тъй като производителите ги е страх да инвестират ние печелим малко. Ако бяхме с развиваща се икономика нямаше да е 13% увеличение спрямо миналата година а 150%, все пак Украйна не изнася НИЩО в момента. Абсолютно са спрели Гърция е на 60% от това което е била 2014.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Това не е ли заради силния долар и слабото евро, което стимулира износа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още