IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите разкриват митовете от последното решение за цената на тока

Медиите не са отразили реалните данни от протеста в края на миналата седмица, смята бизнесът

12:09 | 01.07.15 г. 4
Работодателите разкриват митовете от последното решение за цената на тока

В обществото упорито се внушават няколко мита по отношение на последното ценово решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), оплакват се четири работодателски организации – БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, в своя декларация до медиите.

На първо място организациите обвиняват медиите, че не са отразили реалното намаляване на товара в енергийната система по време на техния протест на 26 юни. По техните интерпретации на данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в периода на протеста товарът е паднал със 160 мегавата, което „илюстрира красноречиво мащаба на протеста“.

Припомняме, че в края на миналата седмица зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков съобщи пред журналисти, че товарът в системата е паднал с 46 мегавата, като също се позова на данните на ЕСО. На срещата присъстваше и председателят на АИКБ Васил Велев, който уточни, че протестът на работодателите се е провел в различни часове от първоначално обявените и затова данните трябва да бъдат разгледани в по-широки граници.

Днес четирите организации заявяват по повод появилите се в медиите информации, че протестът на работодателите има слабо отражение на енергийната система, са продиктувани от „специфични интереси в отрасъла под формата на рекламни договори с производители на електроенергия от ВЕИ“. Те призовават за по-голяма обективност, предвид характера и целите на протеста, а именно „за“ реформи в енергетиката и „против“ разхищението и кражбите в сектора.

Мит е, че досега потребителите са плащали ценовата добавка „Отговорност пред обществото“, смятат още работодателите. Те посочват, че битовите потребители никога не са плащали тази такса, а тя винаги се е плащала от индустриалните потребители.

Мнението на енергийния регулатор обаче е различно. Ценовата добавка на регулирания пазар всъщност е част от ценовия микс на Националната електрическа компания (НЕК) и според изчисленията на председателя на КЕВР Иван Иванов тя е в рамките на около 50 лева – разликата между цената на микса и цената на тока на свободния пазар. В настоящия ценови период бизнесът плаща 18,93 лева за мегаватчас такса „Задължения към обществото“.

Предложението тя да бъде изравнена за всички участници на пазара на ниво от 40,21 лева оскъпява тока за индустрията с 20%, изчисляват още работодателите. Това ще се окаже „убийствено за промишлеността“, особено за отраслите, които работят в силно конкурентна среда на международните пазари.

Работодателските организации критикуват още и наредбата на правителството, чрез която ще бъдат облекчени големите промишлени производители. Според тях е мит, че срещу високата цена на тока протестират само едрите индустриалци. „В протеста участваха 1 250 предприятия, което ясно показва, че това е действие на цялата индустрия, а не на неколцина най-големи потребители“, се казва в декларацията.

Наредбата ще се отрази върху цената само на ограничен брой предприятия, които работят в сферата на енергоинтензивните производства, но всички останали ще трябва да се оправят и оцеляват при новите цени на тока за индустрията.

В своята декларация работодателите оспорват и твърденията на синдикатите, че цената на електроенергията не е функция на размера на заплатите в електроенергията. В края на миналата седмица четирите организации посочиха, че средната заплата в държавните предприятия в сектора е над 3 хил. лева.

Синдикалните организации обаче посочиха, че това не е заплащането, а разходите за труд и в тях са включени осигуровки, разходи за храна, специално облекло, транспорт на служители и др. Средната заплата в НЕК е към 1900 лева, посочи председателят на КНСБ Пламен Димитров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Пич, нали затова става дума - като не искат цените на КЕВР, да си купят от пазара - нали има излишък в момента на ел.енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
И кое му е пазарното на цените определяни от КЕВР?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
И кое му е пазарното на цените определяни от КЕВР?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Бате Пешо
преди 8 години
Тия мрънкачи не ги разбирам.Нали искаха пазар ето има пазар.Като им е скъп тока на НЕК да си купят от производителите или да си внесат.А могат и собствени централи да си направят.Но по лесно е да се краде от държавата щото наште пишман бизнесмени така са научени държавата да даде а ние да лапаме.Кога разправях че свободния пазар ще оскъпи тока тука ми се подиграваха и ме пращаха да си доя кравата...Гледах репортаж по телевизията за протеста им от едно машиностроително предприятие.Ми един с *** дънки друг по къси *** трети с анцуг кой с каквото намерил отишъл на работа.Тоя работодател няма ли да им вземе работно облекло щото са *** не работници.Един с *** дънки и джапанки пред струга а за лични предпазни средства и дума не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още