IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращаването на административни разходи в енергетиката ще донесе 26 млн. лв.

Няма да се съкращават работни места и заплати в държавните енергийни дружества, заяви Теменужка Петкова

18:35 | 26.06.15 г. 1
Съкращаването на административни разходи в енергетиката ще донесе 26 млн. лв.

Няма да има съкращаване на работни места и заплати в държавните енергийни дружества, заяви на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова. Фокусът ще бъде върху перото разходи за външни услуги, които са част от административните разходи.

Тези разходи в отчета на Българския енергиен холдинг (БЕХ) през 2014 година са 257 млн. лева, или с други думи обещаните 10% оптимизация ще донесат малко под 26 млн. лева. Търсят се още резерви, посочи обаче Петкова.

Днес в енергийното министерство се проведе поредната среща между работодателските и синдикалните организации за реформата в енергетиката. В заседанието участваха и директорите на държавните енергийни компании.

Ръководителят на БЕХ Жаклен Коен посочи пред журналисти, че административните разходи на холдинга са общо 1,46 млрд. лева, от които 501 млн. лева са за възнаграждения. Част от административните разходи са за покупката на ядрено гориво, които са към 140 млн. лева. Сред разходите за външни услуги са такива за застраховки, ремонти и сигурност, допълни още той.

Коен призна, че основният спор между синдикати и работодатели е за заплатите в държавните дружества.

Васил Велев от АИКБ съобщи по време на пресконференцията, че разходите за труд в БЕХ са 780 млн. лева, част от които са и 158 млн. лева за осигуровки. Изчисленията на Велев показват, че като се раздели сумата за заплати в холдинга на 21-те хил. служители, разходите за труд на човек са 3 353 лева.

Теменужка Петкова посочи обаче, че средната заплата в сектор "Енергетика" е малко над 1900 лева. Най-висока е заплатата на двамата главни инженери на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" - по 3 630 лева.

Пламен Димитров отново повтори идеята си за създаването на специален държавен фонд за изкупуване на скъпата енергия. Тепърва обаче ще се водят разговори с финансовото министерство как ще се попълва той. Има идея това да стане и чрез въвеждането на данък, но разговорите са на много ранен етап, допълни Теменужка Петкова.

По време на пресконференцията Васил Велев направи коментар и за протеста на бизнеса днес. Според него той е мащабен и който не го признава, "си заравя главата в пясъка".

Данните на Електроенергийния системен оператор показаха минимално отклонение от товара - с 46 мегавата, отбеляза зам.-министърът Жечо Станков. Според Велев обаче това не е коректно и е имало намаление на товара от 146 мегавата. Той посочи, че протестът всъщност е бил между 10:30 часа и 12:30 часа, а не както е било обявено по-рано между 11 и 12 часа. По тази причина данните трябва да се гледат в по-широки граници, допълни той.

Пътят за стабилизиране на енергетиката е и излизане на енергийни дружества на борсата, посочи още председателят на АИКБ. Жаклен Коен призна пред журналисти, че действително това е пътят, но първо трябва да се оздрави холдингът, преди да се прави IPO.

Велев отбеляза още, че държавните дружества трябва да оптимизират разходите, за да оцелеят на либерализирания енергиен пазар. Той допълни, че не очаква намаляването на разходите да бъде лесно, но е необходимо.

Пламен Димитров допълни, че не автоматичното съкращаване на разходи определя цената, а пазарът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
vlado64
преди 8 години
Огромна част са хрантутници с огромни заплати представени като " висококвалифицирани специалисти" .И страшна шуробаджанащина . Защо не направят сравнение на държавните марици с частните ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още