IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на октомври ще са готови секторните антикорупционни планове

Националният антикорупционен съвет е обсъдил плана за предотвратяване на корупция в системата на вътрешните работи

17:25 | 30.09.15 г.
До края на октомври ще са готови секторните антикорупционни планове

До края на октомври трябва да бъдат изготвени секторните антикорупционни планове в областта на здравеопазването, енергетиката, земеделието, транспорта, данъчната и митническата администрация. Това е решил на днешното си заседание Националният съвет по антикорупционни практики. Заседанието беше закрито за медии.

Изготвянето на секторни антикорупционни планове е заложено в новата стратегия за борба с корупцията за периода 2015-2020 г., припомнят от пресцентъра на Министерския съвет.

Готов е обаче планът за предотвратяване на корупцията в системата на вътрешните работи. Той е бил представен вчера от Министерството на вътрешните работи (МВР) и е обсъден и по време на заседанието на националния съвет.

Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев обяви и мерките, които МВР предприема за борба с изборната корупция и срещу купения и корпоративен вот. Гунев съобщи, че са идентифицирани рискови лица и изборни секции, както и че е разработена система за мониторинг, която да следи за нарушения. Тя се базира на оперативни данни, анормално изборно поведение и прекалено висок процент на промяна на адресни регистрации.

По време на днешното заседание на съвета е била обсъдена и работата на специализираното междуведомствено звено за борба с корупцията, създадено между Прокуратурата, ДАНС и МВР. От Прокуратурата съобщиха, че до момента са повдигнати обвинения срещу 12 магистрати (8 съдии, 3 прокурори и 1 следовател), седем от тях – административни ръководители. Възложени са 161 проверки по жалби и сигнали за престъпления, извършени от магистрати, от които са приключени 88.

На съд са предадени 8 магистрати (6 съдии, от които 4 са административни ръководители; 1 прокурор – административен ръководител и 1 следовател). Срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, се водят 10 досъдебни производства, по които са обвинени 11 души. Внесени са обвинителни актове срещу четирима и са възложени общо 22 проверки.

На следващото заседание на съвета, освен секторните планове, ще бъдат обсъдени и възможностите за гражданско обучение за борба с корупцията и разработените от Центъра за превенция и противодействие на корупцията, известен като БОРКОР, етични стандарти на публичния сектор.

Националният съвет по антикорупционни практики беше създаден през май т.г. с основна задача да координира политиките срещу корупцията и изпълнението на антикорупционната стратегия.

Освен този орган, от 2016 г. се очаква да заработи и друга антикорупционна структура, която ще обедини Комисията за конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (т.нар. БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което проверява имуществените декларации на политиците.

Депутатите обаче отхвърлиха проектозакона за предотвратяване на корупцията, предложен от вицепремиера Меглена Кунева. Очаква се тя да внесе ново предложение за разглеждане от парламента скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още