IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В проекта за нов Закон за храните са заложени мерки срещу сивата икономика

Участници в работната група предлагат наказателна отговорност за измами от страна на производители

14:19 | 15.10.15 г.
В проекта за нов Закон за храните са заложени мерки срещу сивата икономика

В проекта за нов Закон за храните, който в момента се обсъжда от работна група, са заложени мерки срещу сивата икономика. Това стана ясно от коментар на един от участниците в работната група – Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Тя е един от лекторите на конференцията „Добрата храна е сила“, която се провежда днес.

Мариана Кукушева очаква проектът скоро да е готов и да започне обсъждането му в комисиите на Народното събрание.

Тя посочи някои идеи, залегнали в проекта.

Експертите предлагат да се премахне възможността една фирма да има статут на временно преустановила работа. В момента никой не следи дали някой действително е спрял работата си, или е минал в сивия сектор, заяви Кукушева.

Разминаването на технологичната документация, рецептата и етикета с реално произведения продукт ще се счита за документна измама и извършилият нарушението ще подлежи на наказателна отговорност. Идеята е не да се чака инцидент, а нарушенията да се хващат при проверките.

В проекта се предлага и персонална отговорност на инспекторите от БАБХ, ако наложат санкция на предприятие, а след това съдът я отмени. Предлага се отговорност да носят и кметовете, ако премълчат, че в тяхната община има нелегално производство на храни.

Засега не е ясно дали тези предложения ще влязат в този вид в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още