IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви призиви отправиха политиците докато гласуват?*

Лидерите на партии настояват, че вотът не е предопределен

12:45 | 25.10.15 г.
Какви призиви отправиха политиците докато гласуват?*

Традиционно в изборния ден политици отправиха различни послания, след като гласуваха. 

София има нужда от чистота във всеки един смисъл, каза пред журналисти Меглена Кунева - председател на "Движение България на гражданите" (ДБГ), част от Реформаторския блок, след като гласува.

"На нас ни е необходимо управление, в което да знаем във всеки един момент какво става и да можем да реагираме, преди да е станало късно. Не само за да поправим грешките, а и за да можем да дадем идеи, без които София няма да може да се развива", заяви Кунева, цитирана от Dnes.bg.

Тя каза, че е гласувала за такова управление на София, с което столицата да посрещне достойно председателството на България на ЕС през 2018 година. 

Меглена Кунева заяви, че е упражнила правото си на вот и в референдума по отношение на дистанционно гласуване по електронен път. Важно е тази борба да остане честна докрай, каза още тя.

Гласувах, за да има силни кметове професионалисти, каза лидерът на АБВ Георги Първанов, след като упражни правото си на глас, предаде "Фокус".

"Гласувах за хора с характер, воля, опит и в крайна сметка добри управленци, защото нашите общини имат нужда от това", каза Първанов. 

Попитан какви са очакванията му от местните избори, той заяви: "Очакванията ми са да има успешно представяне на онези формации, които са водили балансирана кампания на аргументите, а не агресивна кампания на омразата". "Надявам се хората да гласуват с разума си, а не само с емоциите си", заяви Георги Първанов.

Призивът ми е да се гласува по съвест, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан, след като упражни правото си на глас, информира Dnes.bg

„Наясно сме с ограниченията на Изборния кодекс, затова ще се огранича само с това да кажа, че изборите са празник, тържество на демокрацията. Те имат смисъл само ако се гласува, затова призивът ми е да се гласува. Но с една много важна уговорка - да се гласува по съвест", заяви Местан.

Той допълни, че само глас, който е израз на свободната воля на българския гражданин, може да бъде лечение на недъзите на демокрацията.

Въпрос на политическа зрялост и култура е да се четат резултатите от изборите и волята на избирателя, а референдумът има смисъл, само ако въпросите са ясно формулирани и засягат важна тема. Отговорите на суверена ще са ориентир, коментира лидерът на ДПС, който уточни, че не е срещнал проблем при националното допитване.

Той призова избирателите да не се поддават на стимули, внушения и страхове, защото те са бичът на демокрацията.

Тази кампания беше крачка към спокоен демократичен процес, каза пред журналисти лидерът на ДСБ Радан Кънев след като упражни правото си на глас, предаде БТА.

Кънев не очаква особено висока избирателна активност, тъй като по думите му на много места хората смятали резултата за предопределен. Това не е така, подчерта политикът.

Според прогнозата на Радан Кънев във вота за местна власт и национален референдум днес ще се включат над 50 на сто от записаните в списъците, което пресметна той, поради безнадеждно остарелите списъци, означава над 60 на сто активност.

Самият Кънев е гласувал за коренна промяна. Тя, обясни лидерът на ДСБ, означава промяна в отношението на местната власт към парите на данъкоплатците. Държавата и общините харчат, семействата пестят, уточни Кънев.

Нищо не може да се промени, ако не го променим ние - с този призив за гласуване, се обърна лидерът на ДСБ към гласоподавателите.

Гласувам за новия Плевен, за младите плевенчани - да имат нови работни места в Плевен и общината. Тук да създават семейства, тук да отглеждат децата си в новите детски градини, каза председателят на парламента Цецка Цачева, след като гласува.

Призовавам за висока избирателна активност, каза тя. "Сега е времето, когато плевенчани трябва да заявят пряко своето желание за бъдещото управление на Плевен. Хубаво е да участваме и в прякото допитване", заяви още Цачева.

Гласувах за промяна в София - една София, обърната към хората, а не само към обществените поръчки и усвояването на парите. Това заяви пред журналисти председателят на БСП Михаил Миков след като упражни правото си на глас на местните избори в София и в националния референдум, съобщи БТА.

Той очаква да има затруднения при гласуването, преброяването и отчитането на резултатите заради съчетаването на местния вот с националното допитване. По думите му средно по 3-4 минути са необходими на човек, за да се справи.

Имам усещането, че това беше направено нарочно, за да свали избирателната активност - някои хора, които нямат особена мотивация, да не отидат да гласуват, и това да увеличи ролята на купените гласове, коментира Миков.

Видя се вече, че хората не знаят за референдума, посочи още той. По думите му дори и тези, които подкрепят допитването, са предпочели да употребят времето в кампанията за своя агитация, вместо да разясняват позиции за референдума.

Председателят на БСП съобщи, че социалистите няма да дадат пресконференция в изборната нощ.

Призовавам всички граждани да дадат своя глас за референдума, каза министърът на икономиката и председател на СДС Божидар Лукарски, който даде своя вот за националния референдум и местните избори, предаде "Фокус".

"Гласувах нашият град да бъде чист, красив и сигурен, не само в центъра, а и в крайните квартали, заяви той. Лукарски пожела успех на всички кандидати, за да направят своята община по-добро място за живеене, а не да упражняват власт заради самата власт. 

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов упражни правото си на глас в изборите за кметове и общински съветници и на националния референдум, предаде "Фокус" .

Цветанов дойде в секционната избирателна комисия със своето семейството, с което изчака реда си, за да пусне своите бюлетини."Днес, заедно със семейството ми, гласувахме за това видимите резултати в София и България да продължат", заяви Цветанов. Той призова всички български граждани да гласуват и на референдума.

„На първо място гласувах за това да има силна социална лява алтернатива на статуквото“, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев след като даде своя глас за местните избори. Той посочи, че столичани искат да видят прозрачно и почтено управление, което се занимава с проблемите на всички софиянци,  без значение дали са от центъра или от крайните квартали, информират от кабинета на евродепутата.

Попитан за референдума Станишев отговори: „По време на цялата кампания, въпреки че съм човек, който следи новините, не чух сериозна дискусия и аргументи какви са плюсовете и какви са рисковете от електронното гласуване. Големият въпрос е дали така вотът може да бъде манипулиран. Много по-смислен би бил въпросът „за“ или „против“ задължителното гласуване“.

Евродепутатът Момчил Неков от БСП/ПЕС гласува в родния си град Силистра. Пред журналисти той заяви, че е гласувал за община, обърната към хората, съобщиха от офиса на евродепутата. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък демонстративно скъса бюлетината за референдума пред членовете на изборната комисия.

По-рано призиви за активно участие във вота отправиха президентът Росен Плевнелиев  и премиерът Бойко Борисов.

Вижте снимки в галерията. 
 

*Последната актуализация на новината е в 17.25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още