IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК обвини "Аурубис" в злоупотреба с господстващо положение

Компанията продава сярна киселина на необосновано висока цена, твърди антимонополният орган

11:35 | 09.11.15 г. 3
КЗК обвини "Аурубис" в злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на „Аурубис България“ АД и „Аурубис“ АГ (Aurubis AG)-Германия твърдение за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и Договора за функциониране на европейския съюз - злоупотреба с господстващо положение. 

Според антимонополния орган това поведение може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите чрез налагане на необосновано висока цена за продажба на сярна киселина. В съобщение на КЗК се казва, че компанията прилага различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори.

Производството е образувано по искане на производителя на фосфорни торове „Агрополихим“ АД, град Девня. Комисията е проучила поведението на медодобивния комбинат и немското дружество-майка във връзка с търговските им практики при продажбата на сярна киселина.

В рамките на производството е извършена и проверка от страна на служители на КЗК в офиса на „Аурубис България“ АД в Пирдоп.

Въз основа на направения икономически и правен анализ Комисията счита, че „Аурубис“ се възползва от господстващото си положение на българския пазар и продава сярната киселина на необосновано висока цена. Така дружеството поставя купувачите в страната в неравностойно положение спрямо чуждестранните клиенти, за които то се конкурира на международните пазари.

Поведението има антиконкурентен ефект както на пазара на производство и продажба на сярна киселина, така и на пазарите, за които сярната киселина е основна суровина.

Определението не подлежи на обжалване. Ответните страни и молителят имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Каква въпиюща намеса в отношенията между два гиганта. КЗК да се захване с пазара на горивата по-добре, че от една страна са само потребители.Та Пирдоп произвежда над 350,000 тона сярна киселина, на които единствен купувач могат да бъдат торовите заводи в Девня. Аз не знам кой е с господстваща позиция при тази ситуация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още