IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забранява се придвижването на неидентифицирани домашни животни

Кабинетът ще предложи на Народното събрание промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност

13:23 | 18.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Забранява се придвижването на неидентифицирани домашни животни

Забранява се придвижването на неидентифицирани животни, с неясен произход и здравен статус. Това предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които кабинетът ще предложи на Народното събрание. Целта е да се намали незаконният внос, търговията и нерегламентираното придвижване на животни, съобщи пресцентърът на кабинета.

Въвежда се и забрана за пускане на животни извън животновъдния обект без придружител. Всяко животно без надзор може да бъде източник на заболявания, да нанесе щети на друг фермер или да предизвика пътнотранспортно произшествие.

Държавната профилактична програма срещу болестите по животните ще се планира за 3 години напред, а не година за година. 

Животновъдите трябва да уведомяват незабавно ветеринарния лекар при влошаване на общото състояние на животните. Ще се създадат и постоянни екипи от ветеринарни лекари от системата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или причиняват значителни икономически загуби.

За да се оптимизира работата с Интегрираната информационна система на БАБХ, регистрираните ветеринарни лекари трябва да въвеждат актуалните данни в срок до 48 часа от настъпването на дадено събитие (раждане на животно, продажба, смърт и т. н.).

Със Закона за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност се подобрява сигурността по цялата хранителна верига, твърдят авторите на промените.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още