IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли право президентът да говори за хибридна война с Русия?

Да има процедура, която да "озаптява" държавния глава, предлага анализатор

17:10 | 20.11.15 г. 35
Има ли право президентът да говори за хибридна война с Русия?

Силен отзвук предизвика интервюто на президента Росен Плевнелиев от неделя, в което държавният глава заяви, че Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира Европа. Интервюто беше публикувано в деня на срещата на лидерите на Г-20, където президентите на САЩ и на Русия проведоха знакова неформална среща заради атентатите в Париж.

През седмицата БСП се обяви за импийчмънт на Плевнелиев с мотива, че със свои изявления и действия той работел срещу националната сигурност на България. АБВ призова държавният глава да подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов пък посъветва да се промени тонът на българските политици към Русия.

Коментарите по темата продължават. 

Според социолога Андрей Райчев думите за хибридната война звучат неадекватно. „За негово оправдание тези думи, доколкото разбрах, са казани много по-рано, но попаднаха за лош късмет в тази история и са точно обратното на това, което трябва да се говори в момента“, казва той в интервю за вестник „24 часа“.

„Президентът говори по начин, който е изключително неадекватен на днешната обстановка. В Европа и по света подходът вече е съвсем различен, това антируско говорене вреди на българските национални интереси“, каза пред БНР  политологът доц. Александър Маринов от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Той коментира, че президентът не за пръв път си позволява да говори и да действа отвъд границите на своите конституционни правомощия. Той няма право да формулира външната политика на страната, затова има компетентни органи, убеден е той.

„Президентът определено няма право на лично мнение и то по въпроси не от личния му живот, а толкова сериозно. Това не е за пръв път. На срещата на НАТО в Уелс той пое ангажименти от името на България, които няма право да поема“, заяви анализаторът.

Според доц. Маринов президентът, независимо кой е, не подлежи на контрол  от страна на обществото и другите власти. Затова той предлага в парламента да се внесат съответните промени.

„В дадения случай процедурата "импийчмънт" е невъзможна и вероятно е пресилена, но трябва да има някакъв начин, когато президентът надхвърля своите правомощия, без това непременно да води до неговото отстраняване, той да бъде озаптяван, защото той не е над останалите власти и българското общество“, настоя анализаторът.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък написа във Facebook профила си: „Уважаеми говорители на руския национален интерес от Москва и София, "хибриден конфликт" е термин, използван в десетки официални документи на НАТО и ЕС. Това са политически съюзи, на които България е член. И е съвсем нормално българският държавен глава да използва тази терминология. Просто днешният ни президент има смелостта да го прави“.

На този фон днес министърът на туризма Николина Ангелкова откри кръгла маса на тема: „Перспективи в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма", предаде "Фокус". На въпрос дали изказвания като това на президента пречат на туризма и усилват ли спада на руските туристи, Ангелкова коментира само, че нейното министерство има за цел да привлича туристите, а Русия е целеви пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 10
StraightForward
преди 8 години
ЧЕРВЕНИ ПИНКОВЦИ МАЛОУМ..НИ, ТОВА КАКВО Е ???? :http://***.extremecentrepoint.com/archives/335
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
Погледни ето това, ама се опитай да си безпристрастен - и просто виж от другата страна на океана какви ги вършат:https://pbs.twimg.com/media/COUJvwPWEAEgYOe.jpg:large
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 10
StraightForward
преди 8 години
Ха. НАПЪЛНИЛО СЕ С ЧЕРВЕНИ ***, НЯМА КАК БОЛИ ГИ ЗА СКЪПАТА РУСИЯ, А ТОВА САМО ПРОПАГАНДИТЕ НА ПУТИН СА НИ ПРЕКАЛЕНИ ВЕЧЕ. РУСИЯ, ПЪРВА ЗАВЗЕ КРИМ В 21 ВЕК НА МИР И ДОГОВОРЕНОСТИ ЗА МИР И РАЗВИТИЕ, ТОЙ И РЕЖИМА МУ СА ТОТАЛИТАРНИ И ЗАТОВА СА И ТЕРОРИСТИЧНИ, ИМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА!!! ПРЕЗИДЕНТА НИ Е 100% ПРАВ. И ГЛАСОВЕТЕ, КОИТО ГО ОСПОРВАТ, ИСКАТ ДА СТАНАТ ГОВОРИТЕЛИ НА МОСКВА, КАК ТАКА, ВИЕ БЪЛГАРИ ЛИ СТЕ ИЛИ ***, ПРОГРАМИРАНИ ЛИ СТЕ, КАТО ЗОМБИТА ВСИЧКИ МИСЛИТЕ ЕДНАКВО, ТОТАЛИТАРНО И СУПЕР МАЛОУМНО С ЛОГИКИ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК. ЗАЩО ГО ПРАВИТЕ.. НЕ СЕ ЛИ ВИЖДАТЕ, КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ И ***????????В ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ НЯМА РАЗВИТИЕ, ЛИЧИТЕ СИ, ВИЕ СТЕ ПРИМЕРА ЗА ТОВА.. *** ЧЕРВЕНИ *** ..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 8 години
прав си, гъбичка си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
VicKing
преди 8 години
Хубава музика слушаш, ама в главата ич та няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 9
vzhekoff
преди 8 години
Антируското празнословие на Плевнелиев ни е струвало само за отминалия туристически сезон около 300 млн. евро. Вместо да се възползваме от ситуацията в Египет и северна Африка като цяло, това недоразумение само създава допълнителни пречки пред туриза ни. Трябва да бъде съден за дейност в полза на преките ни конкуренти - Турция и Гърция. А уж бил бизнесмен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Не, по скоро си лапач на руски п..ки за рубли!------------------------------------------------------------------------------------------------кат каа руПли я глей твойте шефове кво ти кааат да прайш ..... :)))Goldman Sachs advises to buy Russian ruble in 2016https://***.rt.com/business/322879-ruble-goldman-sachs-currency/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 11
Jorkata
преди 8 години
Президента ни е пълен ***... още повече, че съм чувал какъв мишок е бил преди да влезе в политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
FNM
преди 8 години
А за тъмночервеният партиен социолог и перач на пари Андрей Райчев е излишно да се коментира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 13
FNM
преди 8 години
Не, по скоро си лапач на руски п..ки за рубли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още