IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2016 г. фирмите ще разчитат най-вече на приходи от износ

Българските предприемачи остават умерени оптимисти за ръста на икономиката, резервирани са към нови инвестиции и нови работни места

13:17 | 09.12.15 г.
През 2016 г. фирмите ще разчитат най-вече на приходи от износ

Картината в Европа

Резултатите от европейските страни показват умерено икономическо възстановяване в условията на засилени глобални предизвикателства. В европейските страни се увеличават положителните прогнози за вътрешното търсене и продажби за разлика от ситуацията в България. В този смисъл в Европа очакват и по-сериозна динамика по отношение на заетостта, каза Симеонов.

Основните предизвикателства за европейските фирми са свързани с икономическата политика, вътрешното търсене и разходите за труд. Падащите цени на петрола са важен фактор, който може да допринесе за подобряване на вътрешното търсене и заетостта догодина в Европа.

Оптимистични очаквания за приходите от вътрешния пазар през 2016 г. се посочват най-вече при фирмите от Ирландия, Финландия и Португалия. Страни с най-много негативни очаквания са Гърция и Унгария. България е на 18-та позиция по оптимизъм за приходите от местния пазар през 2016 г.

Преобладаващи позитивни очаквания за износа догодина имат от бизнеса във Финландия, следвани от Латвия и Португалия. Единствено в Унгария преобладаващата част от фирмите са с негативни очаквания за продажбите в чужбина. България е на 11-то място по оптимистични очаквания за приходите от износ догодина.

Ирландия, Черна гора и Португалия са първите три страни по доминиращи оптимистични прогнози за увеличение на заетостта през 2016 г. Преобладаващо песимистични перспективи за следващата година се откриват в Гърция, Австрия и Италия. България е на 12-то място по оптимизъм за заетостта догодина сред европейските страни.

Първите три страни с най-оптимистични очаквания за инвестициите догодина са Португалия, Ирландия и Латвия. С мнозинство песимистични очаквания са фирмите от Гърция, Финландия и Австрия. България е на 12-то място по преобладаващи позитивни очаквания за инвестициите догодина.

Фирмите в Ирландия са с най-оптимистичните очаквания за 2016 г. по отношение на бизнес климата, следвани от тези в Латвия и Португалия. Най-много песимистични очаквания за развитието на бизнес климата за 2016 г. има в Гърция и Унгария. България е на 8-мо място по преобладаващи позитивни перспективи за бизнес климата през 2016 г. сред страните от Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още