IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Узбекистан търси съвременни производствени технологии от България

Има голям потенциал за развитие на търговско-икономическите връзки с Узбекистан, смята икономическият министър Божидар Лукарски

16:00 | 25.02.16 г. 2
<p>
	Божидар Лукарски и&nbsp;Галина Саидова. Снимка: <em>Министерство на икономиката</em></p>

Божидар Лукарски и Галина Саидова. Снимка: Министерство на икономиката

Узбекистан проявява интерес към съвременни български технологии за преработвателната, текстилната и фармацевтичната промишленост, съобщават от Министерството на икономиката. Българският икономически министър Божидар Лукарски се е срещнал с министъра на икономиката на Узбекистан Галина Саидова в Ташкент, посочват още от ведомството.

Узбекистан се стреми да обновява технологично производствените си мощности и да произвежда собствена преработена продукция, която да направи страната независима от вноса. По тази причина се търсят и съвременни технологии, обяснява Саидова.

Тя посочва още, че страната й си поставя за цел да се превърне в агроиндустриална държава.

През последните 10 години Узбекистан отбелязва ръст на икономиката от средно 8% на година, а износът на страната вече достига 15 млрд. долара. Предприети са структурни реформи, насочени към технологична модернизация на икономиката, като се създават промишлени предприятия за преработка на местата, където се произвежда селскостопанска продукция, както и в добивните райони.

Друг приоритет в провежданата от Узбекистан политика е завършване на процеса по приватизация и развитие на инфраструктура, която да обслужва индустрията.

България е перспективен партньор благодарение на поддържаната финансова и икономическа стабилност и постигнатия ръст от 3% на БВП, който е над средния за ЕС, коментира от своя страна Божидар Лукарски. Той призова узбекските туристи да се възползват от възможностите на нашите курорти.

„Тук сме с идеята да разширим търговско-икономическите връзки с Узбекистан, защото през последната година стокообменът ни отчита спад“, казва Лукарски.

Той добавя, че потенциал за това има и че страната ни може да предложи много технологични решения не само в областта на строителството, но и във фармацевтичната и текстилната промишленост, тъй като нашите технологии са конкурентни като цена и качество.

Справка в данните на икономическото министерство показва, че през 2014 г. стокообменът между двете държави е на стойност 26,5 млн. долара. Износът на български стоки достига 24,5 млн. долара. Водещи в износа са медикаментите - 53,8% от общия експорт.

Близо две трети от вноса на стоки от Узбекистан са минералните и химически торове.

По отношение на туристите има голям потенциал, отбелязват още от ведомството. Страната ни се посещава от само около 900 туристи от Узбекистан годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Гоуем виц. Узбеките търсят технологии, а ние сме перспектвен партньор заради 3% ръст ( ако че не е толкова) и финансова стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още