IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три закона ще регламентират движението по пътищата

Засилва се контролът на шофьорските изпити, ще се преглеждат регулярно записите от камерите в залите на случаен и регионален принцип

16:36 | 13.04.16 г. 33
Три закона ще регламентират движението по пътищата

Законът за движение по пътищата най-вероятно ще бъде разделен на три части във връзка с реформите при обучението и изпитите на водачи на МПС. Това стана ясно от блиц контрола на транспортния министър Ивайло Московски в ресорната парламентарна комисия.

Московски коментира мерките и по-рано днес, след заседанието на Министерския съвет.

Пред депутатите министърът обясни, че още не е ясно точно как ще се процедира – дали ще се пишат три нови закона (за пътните превозни средства, за водачите на моторни превозни средства и за движението по пътищата), или ще има три отделни глави в рамките на един закон. Това е въпрос на експертна дискусия, допълни той.

Законодателните промени са във връзка с корупцията в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”, след като ръководителят на агенцията Цветелин Цветанов беше арестуван заради подкупи и злоупотреби. След 18 ареста в агенцията и други структури 9 души се сдобиха с обвинения, а Московски уволни шеф на ресорната главна дирекция заради недостатъчен контрол. 

В закона за пътните превозни средства се предвижда да се регламентират условията и реда за одобряването на типа на нови пътни превозни средства; регистрацията на пътните превозни средства; извършването на техническите прегледи и други, в този за водачите - провеждането на обучението и изпитите на кандидатите за водачи на МПС; психологическите изследвания; изискванията към лицата за издаване на свидетелствата за управление на МПС и други провеждането на обучението и изпитите на кандидатите за водачи на МПС; психологическите изследвания; изискванията към лицата за издаване на свидетелствата за управление на МПС и други, а в този за движението по пътищата – съответните правила и изисквания за правоспособност.

Ивайло Московски допълни, че се обмисля шофьорските изпити да се провеждат от специална шумоизолирана кабина и да се осъществяват по електронен път. Ще се засили и контролът при шофьорските изпити, като ще се организират регулярни преглеждания на записите от камерите в залите за изпитите на регионален и случаен принцип.

Той увери депутатите, че тече проверка след арестите в „Автомобилна администрация”. От 1 април досега са анулирани  и резултатите от изпитите на 38 водачи. Осъществяват се и комплексни проверки в областните отдели на агенцията в София, Враца, Благоевград, Бургас, Плевен и Видин.

Московски изтъкна, че са правени много опити за въздействие върху работата на агенцията. Той подчерта, че има нужда от увеличаване на бюджета с цел обезпечаване на материално-техническата база и увеличаване на заплатите, така че подкупите да не са изкушаващи за инспекторите.

Що се отнася до Цветелин Цветанов, Московски обясни, че номинацията му е дошла след няколко опита да привлече други хора като ръководители на бившата ДАИ. Той отрече назначението да има общо с председателя на парламента Цецка Цачева, каквито обвинения отправят от опозицията, но призна, че е обсъждано с другия депутат на ГЕРБ от Плевен Владислав Николов.

Московски подчерта обаче, че предложението на Цветанов за шеф на автомобилната агенция е негово и си носи пълната отговорност за него. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още