IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Европейските фондове не са основният двигател на растеж

Индустрията формира 1/4 от БВП на страната, съобщи икономическият министър

17:49 | 25.04.16 г. 2
Лукарски: Европейските фондове не са основният двигател на растеж

Европейските фондове не са основният двигател на растеж на българската икономика - индустрията формира около 1/4 от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Това коментира икономическият министър Божидар Лукарски по време на форума "Да! На българската икономика", пишат от пресцентъра на ресорното министерство.

През миналата година има и 23% ръст на чуждите инвестиции, които достигат 1,6 млрд. евро. Данни на Евростат пък показват, че България е на първо място в Централна и Източна Европа по показателя преки чуждестранни инвестиции като дял от БВП. У нас този дял е 3,6 на сто.

В началото на годината обаче инвестициите се свиват значително, показа статистиката на БНБ.

България има голям потенциал за привличане на инвестиции в сектори с висока добавена стойност, отчете още икономическият министър. Това може да стане чрез прилагането на насърчителни мерки за привличане на инвеститори - основно за сектори като машиностроене, производство на части за автомобили, информационни технологии и за аутсорсинга.

Лукарски отбеляза по време на форума и че износът на стоки и услуги се увеличава с над 5,2%, а вносът - с 3,9 на сто.

„Видимо от всички тези показатели, ние се движим в правилната посока и ако има стабилност и реформи, има потенциал за още по-добро развитие“, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
И то добре, че е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още