IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри вграждането на чип в личните документи

Смяната на личните карти няма да е задължителна

14:12 | 22.06.16 г. 3
Парламентът одобри вграждането на чип в личните документи

Личните карти на българите ще могат да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Това решиха депутатите като приеха на първо четете промени в Закона за българските лични документи, предложени от правителството.

Поправките, с които на личните ни карти ще има чип, трябва да влязат в сила от 1 януари 2018 г., когато МВР ще има техническа възможност за издаване на лични документи с електронен носител. Според промените смяната на личните карти няма да е задължителна от тази дата, а ще става поетапно, при изтичане на настоящите. 

По данни на МВР всяка година, поради изтичане на срока, загуба или навършване на 14-годишна възраст, се издават по около 600 000 лични карти, като в някои години се очаква този брой да нарасне до 1,6 милиона.

Предвидена е възможност на електронния носител на информация в личната карта да се записват и биометрични данни в отделен защитен сегмент на носителя, съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване, ако в заявлението за издаване лицето е заявило желание за това.

Ако някой не иска да има чип на личната си карта, трябва да заяви това изрично. За международния паспорт пък ще е обратното – чип ще има само при поискване.

Промените в закона, предложени от кабинета, минаха без критики, но пък поправките, внесени от ДПС, доведоха до спор и в крайна сметка не бяха одобрени от парламента. Те предвиждаха по изключение българските граждани да могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност и без обявен постоянен адрес.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ъ бай дъ уей. това значи че ПО ПОДРАЗБИРАНЕ всеки малограмотен ще получи електронна идентификация и подпис. От там ще е нужно само да му кажеш Госпоодин cигaнин, ето ти пеесе лева, само ми дай личната си карта и пина и да отвориш от негово име 4 фирми, да източиш няколко милиона ДДС, да изтеглиш 12 кредита и да го оставиш да обявняваДойде човека тука каза че ше ми дава педесе лева да му давам картата. Жената болен, децата и той, не знам какво е туй ДеПеСе аз тука хаартия сабирам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Това, което силно ме вълнува е1) Тази електронна идентичност и КЕП ще имат ли някакъв ПИН така че ако си затриеш личната карта да не може всеки да се представя за теб2) Ще мога ли да се откажа от чипа им и да продължавам да си ползвам КЕПа за идентификация и подпис, както до сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Сараф
преди 7 години
После да няма пак оправдания, че не са намерили *** решил да разбие нечия къща на село?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още