IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тази година на училище тръгват хиляда първокласници по-малко

Приемът в първи клас в София, Варна и Пловдив ще се прави в бъдеще чрез централизирана система

10:19 | 23.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Хиляда първокласници по-малко ще има в класните стаи тази година, съобщи Нова телевизия.

Повече от 66 хил. са учениците, които вече са записани в първи клас. За сравнение, миналата година са били около 67 хил. Най-много първокласници ще има в столицата – 12 хил. 

Най-малко са във Видин – 700. Училището в Горни Лом не може да покрие дори задължителния минимум. Преди 20 години децата там са били 150. Сега са 70.

За да не бъде закрито, основното училище вече е защитено. В района обаче това не е изключение, а реалност за още поне 16 училища. Те също не могат да покрият минималния брой деца в паралелка.

Ще се наложи учителите да сливат паралелки, което притеснява родителите. 

Липсата на деца в района става масова и според образователните експерти, а колкото по-малко деца, толкова повече проблеми. И докато едни училища остават без деца, други стават все по-големи. Рекордьор и тази година ще бъде столичното 18-о училище с над 200 деца в първи клас.

Плановете са догодина в София, Варна и Пловдив да бъде направена централизирана система за прием в първи клас. Така местата в училищата да се заемат равномерно с общи критерии. В момента тази система работи само в Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още