IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски самолети се включват в съвместна охрана на въздушното ни пространство

Мисиите са в рамките на интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана

16:05 | 09.09.16 г.
Американски самолети се включват в съвместна охрана на въздушното ни пространство

В охраната на българското въздушно пространство от днес се включват американски самолети F-15. Патрулите ще са заедно с българските МиГ-29.

Съвместната мисия ще трае една седмица. Министърът на отбраната Николай Ненчев посочи, че и след тази седмица България е готова да охранява въздушното си пространство, съобщава БНР.

Съвместните мисии се извършват в рамките на интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. 

В началото на годината парламентът разреши съвместна охрана на българското въздушно пространство. Включването на американските самолети беше одобрено от правителството на 24 август. Тогава министърът на отбраната Николай Ненчев поясни, че това ще важи за срока от 9 до 16 септември и че разходите за едноседмичната мисия ще бъдат поети от САЩ.

„Още веднъж казвам, че това е мирновременна мисия по инициатива на НАТО. Ние изпълняваме своите ангажименти”, каза Ненчев.

Решението за съвместна охрана беше официалният повод оставка да подаде командващият военновъздушните сили Румен Радев, който сега е кандидат-президент от БСП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още