IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Грудев: Вносът на някои плодове и зеленчуци в България е до 40%

Производители отчитат рекордно ниски цени на ябълките

16:06 | 13.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До 40% достига вносът в България при някои видове плодове и зеленчуци. Това каза в отговор на въпрос в Русе заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде БТА.

Грудев участва в кръгла маса, свързана с приоритетите и целите на политиката на Министерството на земеделието и храните. Той ще открие и изложението "Подкрепи българското", което дава възможност на фермерите да предложат своята продукция директно на потребителите. 

През последните две години се наблюдава сериозен ръст в отглеждането на плодове и зеленчуци, както и в животновъдството, каза Грудев.

Председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев коментира, че добивът през тази година от плодовете е два пъти по-малък от миналата. Той даде пример с черешите, с кайсиите, при които на много места е имало нулева реколта, а прасковите са измръзнали. При ябълките и крушите положението е същото, според Колев.

При ябълката цената е много по-ниска от миналата година – 7 стотинки за килограм за плод второ качество, който се използва за сок, каза Колев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още