IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15 октомври се удължава срокът за договаряне на минималните доходи

При липса на договореност ще се премине към административното им определяне, каза социалният министър Зорница Русинова

11:12 | 19.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До 15 октомври се удължава срокът за договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД). Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по БНТ.

В петък изтече последният срок за договарянето им.

Ако не се стигне до договореност в този период, ще се премине към административен подход – или министърът на труда ще ги увеличи, или ще се запазят. 

За Русинова в браншовете, в които не е постигната договореност за праговете, е редно да се запазят нивата им от миналата година. 

Дискусията около минималните осигурителни доходи тази година за Русинова е ясен сигнал, че въпросът трябва да се разгледа в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Към административно определяне на МОД подходи миналата година тогавашният социален министър Ивайло Калфин, след като не бяха постигната договорености в редица браншове.

Тази година национално представените работодателски организации отказаха да преговарят за МОД. Те поискаха първо да бъде определен ясен механизъм за определяне на минимална работна заплата.

Тристранката ще разгледа механизъм за договаряне на минимална работна заплата до края на годината, каза днес министърът на труда.

Естествен ръст на доходите според Русинова може да се постигне през по-добрата регулация в трудовото законодателство. Тя напомни, че вече минаха промените, с които се предвижда по-голяма мобилност на регистрираните в бюрата по труда. Министърът напомни и за промяната по отношение на работещите майки на деца до 1 година. Поправките в Кодекса за социално осигуряване предвиждат през първата година те да ползват половината от майчинството освен заплатата си.

Готвят се и стимули към работодателите да подпомагат младите семейства. По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" има такава насърчителна мярка – за създаване на кътове за деца на работното място, за ротация на работното място. Досега над 2000 са проектите, подадени от бизнеса по тази мярка, каза Русинова.

В коментар на последния протест на родителите на деца с увреждания от миналата седмица министърът каза, че освен диверсифициране на помощта за деца с увреждания, която правителството одобри, доста мерки ще се насочат към социална интеграция на хората с увреждания. Предвижда се в следващите години да се отворят нови центрове за деца с увреждания и такива за седмични грижи с евросредства, които да осигуряват интегрирани услуги. Това ще бъде регламентирано в новия Закон за социалните услуги, върху който се работи в момента, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още