IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С колко ще поскъпнат таксиметровите услуги?

Не всички общини са взели окончателно решение за това какъв ще е размерът на налога

11:20 | 19.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Все още е рано да се каже дали ще поскъпнат и с колко таксиметровите услуги, защото не всички общини са взели окончателно решение за това какъв ще е размерът на налога, съобщава БНТ.

Идеята на приетите поправки в Закона за местните данъци и такси от месец април беше браншът да плаща данък под някаква форма. От години таксиметровите услуги са почти изцяло в сивия сектор, след като повечето компании предпочитат да не наемат шофьорите и да не плащат осигуровки и данък върху доходите. Така се избягва и плащането на ДДС и корпоративен данък.

София предвижда приемането на налог на стойност 850 лева, или със 150 лева по-малко от тавана от 1000 лева, предвиден в закона, и с 550 лева повече от заложения минимум. 

От транспортната комисия към Столичния общински съвет са на мнение, че цената за налога в столицата е поносима и справедлива за този вид дейност. Таксиметровите фирми нямат аргументи за протестни действия, смятат още от СОС.

В Пловдив налогът е определен на 300 лева. Местните шофьори не протестират срещу данъка и го възприемат като мярка срещу това да бъдат изнудвани от фирмите.

В същото време таксиметровите шофьори от Ловеч вече протестираха срещу намерението на общината да въведе годишен данък от 720 лева за таксиметров автомобил. В Плевен данъкът е 500 лева, във Велико Търново – 600 лева, за Стара Загора – 700 лева, за Варна – 850 лева. Засега в Бургас патентният данък е най-висок – 900 лева. В края на септември ще се вземе крайно решение за налога в община Бургас.

По данни на НАП за 2014 г. в бюджета са влезли едва 5,8 млн. лева от дружества, които осигуряват таксиметрови превози. За 2015 г. сумата е 6 млн. лева.

Изчисления показват, че самоосигуряващи се водачи е трябвало годишно да внесат в хазната данъци от 3 млн. лева в бюджета, а от здравни вноски – над 1,4 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още