IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на жп линията Видин-София ще е жизнеспособен при 21% ръст на трафика

Докато Румъния подготви проектите за ремонт на своя участък от коридора, България ще търси финансиране поне за участъка София-Мездра

10:27 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Графика: Механизъм за свързване на Европа</em></p>

Графика: Механизъм за свързване на Европа

Проектът за ремонт на жп линията Видин-София би станал жизнеспособен при ръст на трафика с около 21%. Това става ясно от писмен отговор на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на въпрос на депутата от БСП Михаил Миков дали проектът за модернизация на направлението няма да бъде подаден за финансиране по Механизма за свързване на Европа.

Припомняме, че в началото на годината стана ясно, че Националната компания “Железопътна инфраструктура” не е кандидатствала с проекта “Видин-Медковец” – участък от жп трасето Видин-София, по Механизма за свързване на Европа, въпреки очакванията да се опита да го финансира оттам.

Този участък е част от приоритетния коридор 22 за ЕС, който трябва да свърже Атина и Будапеща през България и Румъния.

Вместо това България поиска пари за отсечката Елин Пелин – Ихтиман с мотива, че жп коридорът от Калотина до границата с Турция е по-перспективен.

Транспортният министър тогава коментира, че ще се търси начин за намаляване на цената на направлението Видин-София. Според оценките на правителството за модернизацията на цялото трасе са необходими 2,5 млрд. евро.

От отговора на Московски се вижда, че България ще участва съвместно с Румъния при изготвянето на проектите за румънския участък от транспортния коридор, част от който е жп линията Видин-София. През това време ще се търсят пари за отсечката Мездра-София, която е по-натоварената от жп участъка между столицата и Видин. Затова и отсечките Видин-Медковец и Медковец-Мездра, според Московски, ще е по-рентабилно да се изграждат след 2020 г.

Московски изнася и данни за трафика на пътнически и товарни влакове по направлението Видин-София. В момента пътуват 13 пътнически влака дневно, а товарни влакове преминават веднъж на два дни в двете посоки. Трафикът расте с около 1% годишно, което дори е оптимистична прогноза предвид това, че намалява пътническият трафик.

Само товарният трафик отчита ръст от 1,6% средногодишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
От сто кладенеца вода ще извади Московски, само и само да не се усвоят средства без "отклонения"! За да се повиши трафикът по дадена линия, трябва да има условия за това - т.е. да бъде модернизирана. Никой няма да иска да пътува по направление, което е пред разпад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още