IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Държавата купува "Дунарит", за да защити 5 хил. работни места*

Министърът на икономиката е категоричен, че държавата няма отново да продаде завода, ако го придобие

13:53 | 30.08.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата ще изкупи русенския оръжеен завод „Дунарит”, за да защити 5 хил. работни места в региона. Това каза по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

Около 5 хил. души ще пострадат, ако спре работа военният завод в Русе - работниците и техните семейства, посочи министърът. 

Преди дни Караниколов обяви, че държавата ще направи опит да придобие основен дял от завода, за да го спаси.

По думите му проблемът на дружеството е, че няма легитимни собственици, заради което ще му бъде отнет лицензът. Директорите са подали оставки, но са с обвинения и не може да бъдат освободени, уточни министърът. Той заяви, че не знае за какво са обвинени, и напомни, че проблемите на завода са свързани с фалита на КТБ.

Дружеството е с годишна печалба от 24 млн. лева, но има изискуеми кредити за 67 млн. лв., които държавата е изкупила, за да запази работните места, поясни Караниколов.

По думите му предприятието е от стратегическо значение като част от военно-промишления комплекс. "В този бизнес няма вакуум, ако един ден не работи, конкуренцията ще влезе на пазара", каза Караниколов.

Той отрече да става дума за национализация, защото и частни фирми ще мога да участват в процедурата за придобиване на завода, но даде да се разбере, че те трудно ще се преборят с държавата.

Министърът на икономиката е категоричен, че държавата няма отново да продаде завода, ако го придобие.

След придобиването на "Дунарит" ще бъдат отстранени посредниците при търговските сделки на дружеството, за да не бъде то източвано с допълнителни комисионни. Такива действия вече са предприети при останалите държавни предприятия, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов на днешното правителствено заседание*, съобщи пресслужбата на кабинета по-късно през деня.

В началото на месеца стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт „Дунав мост“ заради започнала процедура за отнемане на лицензите на предприятието. Причината за това беше разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който впоследствие подаде оставка.

Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че „Дунарит” ще продължи да работи и лицензите му няма да бъдат отнети.

Министърът на икономиката беше категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за военно-промишления комплекс и за икономиката, затова от министерството следят внимателно случващото се в него.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Държавата плати 67 млн. лв. на КРЕДИТОРА Едоардо Роберто Миролио, който след НЕЗАКОННИ ЦЕСИИ преобразува депозити за милиони във вземане към Дунарит.Налице е престъпление извършено както от КВЕСТОРИТЕ на КТБ узаконили цесията РЕГИСТРИРАНА СЛЕД ДАТАТА на обявяване на несъстоятелноста на банката, така и от ПРАВИТЕЛСТВОТО което е осребрило това вземане и напрактика се е разплатило с един от длъжниците на КТБ, който никога нямаше да дочака да му бъдат върнати милионите вкарани на влог в КТБ.ПРОБЛЕМА е, че държавата в лицето на Борисов плати ДВА ПЪТИ един и същ актив на КТБ без да получи правото на собственост върху него.ЗАЩО след като се разплати с МИРОЛИО правителството НЕ ВСТЪПВА в ролята на КРЕДИТОР ?? Как така БОРИСОВ плаща дългове на ДРУЖЕСТВО с "нелегитимни собственици" !!АБЕ НИЕ *** ЛИ СМЕ, ЧЕ ДА НИ ПИШАТ ПО ДВА ПЪТИ НА СМЕТКАТА НЕЩО КОЕТО НЯМА ДА Е ДЪРЖАВНО, ЗАЩОТО НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ Е СОБСТВЕНИКА МУ?!!!ЩО ЗА ПРСТЪПНИЦИ И БАНДИТИ СТОЯТ НАЧЕЛО НА ТАЗИ ДЪРЖАВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ей, писна ми от тия схемаджии !!! всеки откраднат лев, за лекарства !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още