IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Държавата купува "Дунарит", за да защити 5 хил. работни места*

Министърът на икономиката е категоричен, че държавата няма отново да продаде завода, ако го придобие

13:53 | 30.08.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата ще изкупи русенския оръжеен завод „Дунарит”, за да защити 5 хил. работни места в региона. Това каза по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

Около 5 хил. души ще пострадат, ако спре работа военният завод в Русе - работниците и техните семейства, посочи министърът. 

Преди дни Караниколов обяви, че държавата ще направи опит да придобие основен дял от завода, за да го спаси.

По думите му проблемът на дружеството е, че няма легитимни собственици, заради което ще му бъде отнет лицензът. Директорите са подали оставки, но са с обвинения и не може да бъдат освободени, уточни министърът. Той заяви, че не знае за какво са обвинени, и напомни, че проблемите на завода са свързани с фалита на КТБ.

Дружеството е с годишна печалба от 24 млн. лева, но има изискуеми кредити за 67 млн. лв., които държавата е изкупила, за да запази работните места, поясни Караниколов.

По думите му предприятието е от стратегическо значение като част от военно-промишления комплекс. "В този бизнес няма вакуум, ако един ден не работи, конкуренцията ще влезе на пазара", каза Караниколов.

Той отрече да става дума за национализация, защото и частни фирми ще мога да участват в процедурата за придобиване на завода, но даде да се разбере, че те трудно ще се преборят с държавата.

Министърът на икономиката е категоричен, че държавата няма отново да продаде завода, ако го придобие.

След придобиването на "Дунарит" ще бъдат отстранени посредниците при търговските сделки на дружеството, за да не бъде то източвано с допълнителни комисионни. Такива действия вече са предприети при останалите държавни предприятия, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов на днешното правителствено заседание*, съобщи пресслужбата на кабинета по-късно през деня.

В началото на месеца стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт „Дунав мост“ заради започнала процедура за отнемане на лицензите на предприятието. Причината за това беше разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който впоследствие подаде оставка.

Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че „Дунарит” ще продължи да работи и лицензите му няма да бъдат отнети.

Министърът на икономиката беше категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за военно-промишления комплекс и за икономиката, затова от министерството следят внимателно случващото се в него.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 6 години
п.п. Алинея втора е анахронизъм - никоя банка няма да търчи при БНБ ако в същото време разполага достатъчно надеждно и ликвидно обезпечение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 6 години
Чл. 33. (1) Българската народна банка не може да предоставя кредити на банки освен в случаите по ал. 2.(2) При възникване на ликвиден риск, засягащ стабилността на банковата система, Българската народна банка може да предоставя кредити в левове на платежоспособна банка за срок не по-дълъг от 3 месеца, ако те са напълно обезпечени със залог на злато, чуждестранна валута или други подобни бързо ликвидни активи. Условията и редът за отпускане на тези кредити, както и критериите за установяване наличието на ликвиден риск се определят с наредба на Българската народна банка.(3) Предоставяне на кредити по ал. 2 може да се извършва само до размера на превишението на левовия еквивалент на брутния международен валутен резерв спрямо общата сума на паричните задължения на Българската народна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
сова
преди 6 години
абсолютно!! нагло и безобразно министри лъжат и никой не си прави труда да зададе и един от въпросите ,които сте маркирали по-горе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 6 години
1.Да изясним - бюджета нищо не е платил а в ФИНАНСИРАЛ - ФГВБ . Както е видно фонда вече е върнал 30 % от отпуснатият му кредит ведно с лихвите 2. Бюджета е финансирал фонда (както и банката на Цеко) поради простата причина , че съгласно закона за ВБ на БНБ и е забранено да бъде кредитор от последна инстанция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
Гари
преди 6 години
Голяма смешка. Държавата се напънала да спасява фирма, която има 28,5 млн. печалба за миналата година и почти толкова в касата. Текущи активи - 197 млн., текущи пасиви - 113 млн. Това предприятие може даже да извади нужните пари и да си погаси всички задължения за 1-2 години. Стига да му разрешат да си погасява задълженията. Единственото, от което трябва да се спаси Дунарит, е от "спасителите" си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 6 години
КАКВО ОБЩО ИМА ДЪРЖАВАТА С ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БНБ БЕ ГОСПОЖО??Защо държавата започва да изпълнява функции на ЦЕНТРАЛНА БАНКА, когато има ЗАКОН ЗА БНБ в който ясно са разписани ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на БНБ!!КТБ бе проблем от нейната КОМПЕТЕНЦИЯ , а не от компетенцията на БОРИСОВ и правителството му!!Да не коментираме, че БНБ спокойто можеше да сесправи с проблема КТБ , и с банката на Цеко и Ивайло.Обясни ми ако си в състояние КАК СЕ СЛУЧИ ТАКА ЧЕ ТЕГЛИХМЕ ДЪРЖАВЕН ЗАЕМ ЗА МИЛИАРДИ ЗА ДА ГО ВКАРАМЕ НА ДЕПОЗИТ В БАНКАТА НА ЦЕКО И ИВАЙЛО!!В състояние ли си да ми обясниш това безумие което извърши не само БОРИСОВ, но и ОРЕШАРСКИ!!Не внушавай погрешното схващане, че ДЪРЖАВАТА Е ФУНКЦИЯ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА и в преругативите й е да се грижи за нея!!Прави разграничаване между ДЪРЖАВА и НАЦИОНАЛНА БАНКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 6 години
В края на 2014 г. се наложи държавата да помогне на фонда, за да се осъществи изплащането на защитените депозити на клиентите на КТБ. Тогава бе решено да ФГВБ да бъдат отпуснати "до 2 млрд. лева", а реално бяха усвоени 1.675 млрд .лева. Това е второто частично предсрочно погасяване по заема, с което общият размер на предсрочно погасената от ФГВБ главница достигна 1,175 млрд. лв., посочват от МФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ЗАЩО СЕ ПРАВИШ НА ***!Кой плати на ФГВБ бе ??Ние данъкоплатците теглихме заем за да вкараме в сметката на този ФГВБ в който държавата не само няма никакво участие , но и АНГАЖИМЕНТ!!ОТГОВОРНОСТА ЗА КТБ БЕ НА БНБ , А НЕ НА ДЪРЖАВАТА И ТИ ДОБРЕ ГО ЗНАЕШ!!КОЙ ЩЕШЕ ДА ДАДЕ МИЛИАРДИ НА ЕДИН ФГВБ КОЙТО НЯМА НИКАКВИ АКТИВИ ЗА ДА ОБЕЗПЕЧИ ВЗЕМАНИЯ СИ??ЗАЩО БОРИСОВ НЕ ПОСТЪПИ КАТО НЕМСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ПЛАТИ 10 МИЛИАРДА НА КОМЕРЦБАНК СРЕЩУ КОЕТО ПРИДОБИ АКЦИИТЕ и ПРИЛЕЖАЩИТЕ АКТИВИ НА БАНКАТА ?!ЗАЩО ТОВА НЕ СЕ СЛУЧИ У НАС?ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА СЕГА АКТИВИТЕ НА КТБ бе??Чия собственост е възбраненият ВИВАКОМ , Петрол , Дунарит....НЕ ЗНАЕЛИ БИЛИ ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ БИЛ ДУНАРИТ !!!Ами като не днаете ЗАЩО плащате тези 67 милиона бе !!!ЗАЩО?Защото не ги вадят от джобовете си, а ги пишат на сметката на данъкоплатеца!!НИМА ТОВА Е ДЪРЖАВА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 6 години
Не бюджета плати задълженията на КТБ , а ФГВБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
крас
преди 6 години
От търговския регистър се виждат извършените от КВЕСТОРИТЕ на КТБ цесии с които вместо ДЪРЖАВАТА която плати милиарди задължения на собствениците на КТБ , в ролята на кредитор е вписан фирмата на МИРОЛИО.УВЕДОМЛЕНИЕТО за извършените ЦЕСИИ е подадено на 03.12.2014г., а производството по несъстоятелност на КТБ е отразено в Решение No 664 по Дело No 7549/2014 е с дата 22.04.2014 !!ЗАЩО НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ БНБ КВЕСТОРИ И СИНДИК СА ДОПУСНАЛИ СЛЕД ЗАПОЧВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА по несъстоятелност по Дело No 7549/ 22.04.2014год. да БЪДАТ ИЗВЪРШЕНИ ЦЕСИИТЕ с дата 03.12.2014г. ?!!Нима това не е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?!Защо след като плати МИЛИАРДИТЕ на КТБ кабинета Борисов не встъпи в правата си на КРЕДИОТР и не се вписа като такъв не само при ДУНАРИТ , но и при ВИВАКОМ , БУЛГАРТАБАК, ПЕТРОЛ, МУЛТИПЛЕКСИ , .....ЗАЩО БЕ БОРИСОВ???ИМА ЛИ ДЪРЖАВА ИЛИ ВСИЧКО Е ЕДИН РАЗГРАДЕН ДВОР!!!КЪДЕ Е ОПОЗИЦИЯТА??КЪДЕ Е РУМЕН ГЕЧЕВ??ПРОЖЕКТИРАТ НИ ФИЛМИ КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ И В МОМЕНТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още