IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът на комисията „Грипен” влиза в парламента

Няма нужда да се бърза със закупуването на самолетите за българската авиация, обяви министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов

09:37 | 05.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докладът на временната комисия за избор на нов изтребител влиза за обсъждане в Народното събрание, става ясно от информация на сайта на институцията.

Преди две седмици комисията „Грипен” реши да върне назад процедурата за изтребителя, за да се включат нови оферти.

Предложението е да се разгледа и нова четвърта оферта. Това допълнително задълбочи задочния спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за купуването на изтребители за военновъздушните сили 

В крайна сметка протоколът от класирането на офертите за изтребители остана секретен. Документът, който класира офертата за шведските Gripen и декласира португалската оферта с американска поддръжка за доставка на F-16, няма да бъде публично достъпен, реши още през юли Министерството на отбраната. 

Не е ясно и по коя процедура ще бъде включено четвъртото предложение в конкурса.

Предишните три оферти бяха избрани от девет възможни. Бюджетът беше 800 млн. лв., но в последствие бе повишен двойно. Въпреки това не бяха разгледани нови оферти, които влизат в коригираната финансова рамка.

Междувременно шведската компания очакваше преговорите с българското правителство по договора за доставка на осем изтребителя Gripen да започнат от есента.

„Няма нужда да се бърза със закупуването на самолетите за българската авиация”, каза министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов по bTV. „Има поговорка – бързите сделки комисионни раждат. Не искам да се създават подобни съмнения”, категоричен е той.

По думите му двете стъпки, които трябва да вървят паралелно, са ремонт и модернизация на наличната авиация и водене на преговори за закупуване на нов изтребител.

„Самият премиер казва, че не трябва да има ябълки на раздора. Ние още говорим за това какъв самолет да има. В това време влаковете също могат да бъдат закупени, едното не противоречи на другото”, каза Каракачанов по повод изказването на Бойко Борисов от вчера сутринта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още