IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът от класирането на офертите за изтребители остава секретен

Днес депутатите ще изслушат Тодор Тагарев, който оглавяваше Института по отбрана, докато се пишеха критериите за избор

10:40 | 27.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Протоколът от класирането на офертите за изтребители остава секретен. Документът, който класира офертата за шведските Gripen и декласира португалската оферта с американска поддръжка за доставка на F-16, няма да бъде публично достъпен, реши Министерството на отбраната.

От ведомството, ръководено от Красимир Каракачанов, са отказали достъп до протокола по Закона за достъп до обществена информация на журналисти от БНР, съобщи националното радио.

Вече близо месец специална комисия в парламента проверява изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Днес депутатите изслушват Тодор Тагарев, който оглавяваше Института по отбрана, докато в един от етапите се  пишеха критериите за избор, както и Иван Иванов – зам.-министър на отбраната в периода 2013 - 2014 г.

Преди малко повече от месец Министерството на отбраната потвърди, че шведските изтребители Gripen са одобрени за нови бойни самолети на ВСС.

Investor.bg припомня, че предложението на шведския производител Saab за доставка на изтребители Gripen с цел обновяване на българските военновъздушни сили беше класирано на първо място.

Шведската компания очаква преговорите с българското правителство по договора за доставка на осем изтребителя Gripen да започнат от есента.

Военният министър Каракачанов обяви, че ще настоява плащанията за изтребителите да бъдат разсрочени за минумум осем години, а „в хода на разговорите може да ги направим и 10 или 12 години“.

Той отрича американци, шведи и италианци да са лобирали за своите изтребители.

Каракачанов е категоричен, че разговорите за покупката на изтребителите още не е започнал, но ако правителството го натовари със задачата да започне преговори с участниците в конкурса, той ще опита да извоюва максимално добри условия и цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още