IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки и средни фирми ще се финансират от нова програма по Плана „Юнкер“ на ББР

Какви са успешните модели за създаване и развитие на нови предприятия обсъдиха представители на бизнеса и науката в Европейския ден на предприемача

17:41 | 25.10.17 г.
<p>
	<em>Отляво на дясно: проф. Никола Витанов, зам.-ректор на Софийския университет, Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката и Томи Николов, зам. областен управител на Област София. Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Отляво на дясно: проф. Никола Витанов, зам.-ректор на Софийския университет, Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката и Томи Николов, зам. областен управител на Област София. Снимка: Министерство на икономиката

„Приложението е в комерсиализиране на резултатите от научните и приложни изследвания в полза на фирми и организации“, заяви доц. Петрова.

Тя даде пример с приложение на GATE при взимането на решения от държавната администрация, с които ще се постигне ефективност при доставяне на по-интелигентни и нови публични услуги за гражданите.

„Услугите на центъра, свързани с големите данни, ще допринесат за създаване на конкурентноспособно пазарно предимство и повишаване на възможностите за стартъпи и спинофи“, прогнозира Петрова.

Тя очаква частният сектор да бъде основен потребител на масиви от данни.

„Наличието на безплатни данни в сферата на картографията, правото, обществения транспорт, метеорологията и икономиката е ключов фактор за разработване на нови продукти, приложения и услуги, основани на данните, убедена е Десислава Петрова. – Проектът ще подкрепя бизнес модели и заинтересовани страни за използване на данни за създаване на добавена стойност, сред които са доставчици, които публикуват данни, разработчици на приложения, които подпомагат ползвателите да вземат информирани решения.“

Помощта на големите корпорации

Румяна Тренчева, регионален изпълнителен директор на SAP за Югоизточна Европа, напомни на предприемачите, че вече има частни компании, които инвестират в развитие на бизнеса.

Тя сподели, че регионът е иновативен и „продаваме таланта на големи компании“, и като пример даде успешни фирми от България и Румъния, които стават част от мултинационални компании.

„Дори малките фирми не се ограничават и излизат на международния пазар. Ако искате да бъдете успешен предприемач в 2017 година, помислете за пазар извън България“, съветва Тренчева и обеща SAP да съдейства на всеки предприемач. Ние от SAP ще ви осигурим достъп, за да моделирате и да си направите платформа“, каза тя и сподели личния си опит като майка на три деца, че трябва да се дава свобода в най-ранна детска възраст, като малките могат да развиват умения в програмирането с игра.

Тренчева е категорична, че две икономики в Европа ще са интересни за бизнеса – българската и румънската, защото са свързани с развитието на IT услугите.

Регионалният изпълнителен директор на SAP напомни, че в България има традиции с талантливи млади хора, които са подготвени за бъдещето и съобщи, че 750 българи работят в SAP в платформа в областта на иновациите.

„Това не е аутсорсинг, много от тези специалисти напускат голямата корпорация, за да започнат собствен бизнес“, информира тя и препоръча на предприемачите да правят стъртъпи едва след като намерят пазар на „уникалния си продукт“.

Румяна Тренчева смята, че IT услугите са насочени към малкия бизнес на по-ниска цена, като достъпът до технологиите става много бързо, защото на българските предприемачи им се налага да се справят  в по-трудни ситуации, без да отстъпват в квалификацията на колегите си в чужбина.

Споделяне на риска с БАЕЗ

Кирил Петрунов, директор "Застраховане" в Българската агенция за експортно застраховане, е на мнение, че застраховката на БАЕЗ е първокласно обезпечение и през миналата година от гаранция за риска при търговия в чужбина са се възползвали над 22 хиляди компании.

Той съобщи, че БАЕЗ съдейства на българските фирми да получат оценка на чуждестранните си партньори, както и при събирането на фактури.

Петрунов подчерта, че цената за тези услуги е изключителнао ниска – за стартъпи от сегмента за МСП застрахователната премия е 0,25% от стойността на фактурата при износ в ЕС, и 0,7% – при експорт в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още