IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: За членство в еврозоната трябват мерки срещу корупция, престъпност и бедност

В противен случай лобирането навън за членство в Шенген и еврозоната няма да има никакъв успех, каза президентът

16:03 | 19.07.18 г.
<p>
	Президентът Румен Радев гостува в авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив. <em><span lang="bg-BG">Снимка: БТА</span></em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Президентът Румен Радев гостува в авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив. Снимка: БТА

 

За членство на България в еврозоната са необходими мерки отвътре, заяви президентът Румен Радев.

"Крайно време е правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре, за справяне с корупция, престъпност и бедност", каза пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

Правителството даде мандат на финансовия министър да подаде официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), като част от пътя на страната към еврозоната.

По думите на президента, за разлика от предишните мониторингови доклади, сега Европейската комисия е отговорила откровено, че за членството ни в еврозоната има нужда от реални реформи. "Жалкото е, че натискът за реални реформи идва като принуда отвън, а не по вътрешно убеждение и усещане за дълг на българското правителство, каза президентът. 

По отношение на акция "Пречупване" президентът каза, че не може да има успех, ако правителството не пречупи собствените си виждания за това що е то правова държава и върховенство на закона, що е то корупция и как се развъжда тя у нас, що е то престъпност и как трябва да се борим с нея.

Президентът опроверга изнесени данни, че именно по времето на служебното правителство, назначено от него, сивият сектор у нас бил придобил голяма сила. Това абсолютно не е вярно, каза Радев и призова управляващите да се изправят с реални числа. "Служебното правителство събра 1,6 млрд., нека кажат къде са", каза той.

По думите му именно служебното правителство е събрало просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. Според него там нарочно не са търсени тези вземания от определени компании.

Крайно време е държавата да се замисли за устойчива политика в сектор животновъдство, каза още Радев по повод протестите на животновъдите. Държавният глава посочи, че очаква политика, чиито грешки не се изкупуват с оставки, защото те нямат никакво значение за хората в Странджа.

Според него вчерашният протест е послужил само за отслабване на напрежението и не кореспондира с нуждите на хората и с виждането им как да възстановят поминъка си и да намерят стимул да останат в този регион, където това е единственото им препитание.

На въпроса дали тази политика трябва да се дискутира на ниво Консултативен съвет, президентът отговори, че първо трябва да се изчакат резултатите на правителството и как то ще се ангажира да помогне реално на тези хора, а не просто да се хвърлят едни пари, защото според президента те са недостатъчни да компенсират реалните загуби.

В този регион трябва да се приложат всеобхватни мерки, каза държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още