IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ пусна първата централизирана поръчка за лекарства чрез е-системата

Общата прогнозна стойност на всички заявени лекарствени продукти е 1,67 млрд. лева

18:00 | 03.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването (МЗ) изпрати на Агенцията за обществени поръчки първата обществена поръчка за закупуване на лекарства чрез електронната система.

В рамките на проведената процедура за периода 1 януари 2020 – 31 декември 20211 година  чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения у нас са подадени 203 индивидуални заявки от лечебните заведения за 775 лекарствени продукта, включени в Приложение 2 на Позитивния лекарствен списък. 

Общата прогнозна стойност на всички заявени лекарствени продукти е в размер на 1,67 млрд. лева с ДДС.

За да бъде осигурена ритмичност на провежданите процедури, Министерството на здравеопазването ще стартира шест отделни обществени поръчки за заявените лекарствени продукти. Днес до Агенцията по обществени поръчки е изпратена първата обществена поръчка, която е за закупуване на противотуморни лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения на стойност 1,29 млрд. лева с вкл. ДДС.

В тази обществена поръчка са заявените от лечебните заведения лекарствени продукти, включени в Списъка на противотуморните лекарствени продукти за лечение по амбулаторни процедури № 6 "Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания" и № 7 „Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания“, както и по клинични пътеки  № 240, 242, 243, 244, 245, 246, 248, 249, 250.1, 250.2, 251.1, 251.2 и 252, на необходимите еритро- и гранулоцитните колонистимулиращи фактори и бифосфонати".

Останалите обществени поръчки ще бъдат стартирани поетапно.

С цел осигуряване на ефективна защита от онлайн хакерски атаки на Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения

са финализирани всички необходими настройки и е стартирано предоставянето на услугата защита от Distributed Denial of Service /DDoS/ атаки.

Идеята на е-търга е болниците да купуват лекарства чрез електронна платформа, като така на конкурентен принцип да се понижават цените на медикаментите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още