IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите са против референдум за ERM II и еврозоната

Необходима е достъпна и компетентна информация за следващите стъпки при изпълнение на плана за присъединяване към еврозоната

14:11 | 11.02.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работодателите и синдикатите в България настояват за преустановяване на спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични очаквания в обществото във връзка с присъединяването на страната ни към в ERM II и еврозоната. Това се посочва в декларация на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България, изпратена до медиите. Декларацията е по повод редица негативни реакции в общественото пространство относно промените в Закона за БНБ (ЗБНБ).

От бизнеса смятат за необходимо своевременно и достоверно информиране на обществеността относно очакваните ефекти и резултатите от преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM II и еврозоната. По този начин ще бъде подобрена общата информираност и подкрепа на цялото общество за тази стратегическа национална цел, пише в документа. 

От двете организации възразяват срещу опитите за манипулиране на общественото мнение чрез инициативи за провеждане на "лишен от мотиви референдум, несъобразен с Договора за присъединяване към ЕС, който дава съответни права, но и задължава категорично Р България да възприеме еврото и се присъдени към паричния съюз в съответствие с постигнатата договореност, посочва се още в становището на работодателските организации".

Те изразяват готовност да бъдат включени преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM II и еврозоната.

Разумният и практически безалтернативен изход от Паричния съвет чрез приемане на еврото при действащия валутен курс е деклариран по категоричен начин в редица официални документи, вкл. в сключеното споразумение между МС и БНБ от 2004 г. за въвеждане на еврото в Р България, припомня се в позицията.

Работодателите подкрепят ускорена подготовка и бързо присъединяване към еврозоната в свое становище от декември 2017 г. Становището отбелязва очакваните многобройни ползи от присъединяване към еврозоната и подчертава, че „ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на Р България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет, на един от основните фактори за радикална промяна на инвестиционната среда. Едва ли може да се посочи друга предстояща икономическа реформа, която да се сравни с дълбочината, важността и значимостта на очакваните последици от присъединяването към ЕЗ.“

Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България изразяват пълна подкрепа на решението на Народното събрание, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото. По такъв начин техническите промени в чл. 29 на ЗБНБ, поискани от ЕЦБ в хода на водените преговори, елиминират последната формална юридическа пречка пред влизането в ERM II и еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 21
mangalistan
преди 4 години
Никакво евро не ни трябва...Скоро няма да го има кактоеврота така и ЕС.Британците затова избягаха...Но нашия акъл идва винаги на другия ден.Англичаните отдавна сравниха еврото с горяща къща без изходи...Акъл ли ? Не попитайте ме утре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
penman
преди 4 години
Много си прав. Мнозинството от останалите да живеят в страната са с по няколко мозъчни клетки и мошеници от рода на БСП и подобни, лесно ги манипулират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
baba_meca
преди 4 години
Компетентните в краденето трябва да казват как ще се краде. Народа няма думата - от него се краде, остава и той да си избира как ще го грабят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
terziеv
преди 4 години
"масовата публика" (не знам на какъв език е това) са пълнолетни граждани. По същата логика да си назначим един крал слънце, който да ни обгрижва сите и да не се безпокоим по въпроси, за които не сме компетентни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 10
Shadow1
преди 4 години
Разбира се, такъв референдум е в най-добрия случай пари на вятъра. В най-лошия отказване от евро зоната, повечето от населението ще се затруднят ако им пуснете референдум: колко е 4 делено на 5. Абсурдно е да очакваме компетентен отговор от масовата публика за такова нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още