IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

Признаците за предстояща корекция на световните фондови борси се засилват, но има и корпорации с висок растеж и печалба, които все още не са надценени

08:29 | 14.09.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

1. BNP Paribas

BNP Paribas разполага с достатъчно финансови резерви, които голямата френска банка сега иска да инвестира - и след прекратяването на ограниченията, наложени от Европейската централна банка (ЕЦБ), някои от тях ще стигнат до акционерите.

На годишното общо събрание през май разпределенията все още бяха ограничени от правилата на ЕЦБ, действащи по това време поради коронавирусната криза. По това време BNP Paribas определи дивидент от 1,11 евро на акция за резултата си за 2020 г. След края на ограниченията за разпределение на ЕЦБ ще има допълнителен дивидент от 1,55 евро на акция на 30 септември тази година.

При представянето на полугодишните данни финансовият директор Ларс Машенил  прогнозира, че печалбата през 2021 г. ще бъде „по-силна от очакваното“. Миналото тримесечие беше „историческо“, каза той, имайки предвид ръста на печалбата с 27 процента до 2,9 милиарда евро. Това беше най високата тримесечна печалба досега.

Браншовите експерти препоръчват на инвеститорите акциите на BNP от известно време. С 21 препоръки за покупка седем за задържане и нито една за продажба анализаторите оценяват акциите значително по-добре, отколкото е обичайно за като цяло трудната банкова индустрия.

„BNP успя да докаже предимствата на добре диверсифициран бизнес модел с ярки резултати през пандемичната 2020 година“, пишат анализаторите от DZ Bank. Анализаторът на Bank of America Тарик Ел Меджад прогнозира „солидни и нарастващи дивиденти“. „Общоевропейският отпечатък“прави освен това BNP добър кандидат за дейности по поглъщане.

Редица причини допринасят за силния бизнес, включително бързо развиващият се бизнес на частни клиенти, много по-ниско ниво на провизиране на рисковете за лоши кредити и значително по-ниските разходи. В инвестиционното банкиране и корпоративното банкиране приходите намаляха спрямо предходната година, което BNP обясни с доброто представяне на тази бизнес област през същия период година по-ран. Жан-Франсоа Ноез, анализатор в Goldman Sachs, преценява, че резултатите и в двете дивизии са „по-добри от очакваното“ въпреки спада.

Финансовият директор Машенил  подчерта незабавно наличния резерв за ликвидност на компанията от 488 милиарда евро. Това е „колосална сума“, която в дългосрочен план трябва да се използва до голяма степен за заеми.

На ниво мениджмънт в BNP често се споменава, че позицията в корпоративните финанси е укрепена по време на коронавирусната криза, особено на германския пазар. Що се отнася до корпоративните заеми, французите все още изостават от Deutsche Bank и Commerzbank. В Париж обаче цари голям оптимизъм, че в бъдеще ще спечели повече в този бизнес, особено с германските средни компании.

Топ банкер от BNP говори за „повратна точка“ по отношение на ролята на банката в Германия. Спекулациите, че французите биха могли да получат още по-силно присъствие на германския банков пазар, например с поглъщането на Commerzbank, засега са категорично отхвърлени в BNP.

Стратегически фокус на банката е бързо развиващият се бизнес с устойчиви инвестиции. „Първото нещо е да намалим залозите си в най-мръсните форми на енергетиката и да запазим финансирането си за онези участници в енергийния сектор, които наистина са ангажирани да трансформират своя модел“, казва пред Handelsblatt Антоан Сир, който отговаря за устойчивостта в борда на банката.

Освен това важно било да се подкрепи цялата икономика в прехода чрез зелени облигации или заеми, свързани с целите за устойчивост. Сир можел да си представи, че защитата на климата ще играе роля в бъдеще дори при частните заеми - например когато става въпрос за въпроса дали трябва да се финансира покупката на електромобил или бензинов автомобил.

Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е то пише топ 10.Колко акции могат да бъдат в топ 10?Според мен не повече от 10.Така че ясно е,че много ще отсъстват, и ще са примерно на 12, на 14 на 17 позиция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
porky_pig
преди 2 години
Айде още един разстроен милионер. С какво те тролнах тебе бе гугутко потна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
яко... нов ***... предизборно ли си тук или за постоянно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Имал ги бил...купил за по 100 лева от всяка акция, но иначе имал ги бил! ...абе, Митьоо, стига се излага по форумите и вися 24/7 по ФБ групите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Важното е да не са кухи като на геврека дупката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Има качествени компании, доста от тия ги имам... Но отсъствието на други от класацията буди недоумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още