IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

Признаците за предстояща корекция на световните фондови борси се засилват, но има и корпорации с висок растеж и печалба, които все още не са надценени

08:29 | 14.09.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

7. Abbvie

Преди осем години биотехнологичната и фармацевтичната компания Abbvie беше отделена от фармацевтичната компания Abbott Pharmaceuticals и се появи на борсата. Днес отделената компания е на стойност 166 милиарда евро - три и половина пъти повече от Bayer - почти толкова, колкото и бившата ѝ майка. Подобно на много фармацевтични акции, Abbvie се разглежда като отбранителна инвестиция със стабилна възвръщаемост.

Компанията е съсредоточена върху имунологията и лекарствата против рак. Сред най-продаваните ѝ медикаменти са лекарството за левкемия Imbruvica и лекарството Lupron, което се използва при различни терапии за рак. В момента Abbvie има 26 лекарства в портфолиото си и солиден набор от медикаменти, които все още не са преминали клинични изпитвания.

Най-важното лекарство е Humira срещу ревматизъм. Но това е и най-големият риск на компанията: на фона на приходи от почти 20 милиарда долара миналата година, Humira е най-продаваното лекарство в света и представлява почти една трета от продажбите. Той ще загуби патентната защита на доходоносния пазар в САЩ през 2023 г. Веднага след като патентите изтекат, цените ще падат в резултат на въвеждането на пазара на генерични лекарства.

Тези опасения се отразяват в ниската оценка на акциите. Инвеститорите плащат за цялата компания и всяка акция с 9,5 пъти годишната нетна печалба за текущата година. Анализаторите прогнозират средно малко под 14 милиарда евро - след почти четири милиарда евро миналата година. Следователно акцията е евтина не само в сравнение с индустрията, а и по отношение на собствената си десетгодишна оценка - отстъпката е почти 20 процента.

Така че има накъде да расте. Abbvie многократно е повишавала прогнозите си за печалбата в миналото. Това се отразява в нарастващите оценки на анализаторите. Ако преди дванадесет месеца те очакваха печалба на акция от дванадесет долара, сега оценката е 12,60 евро.

Освен това Abbvie прави всичко по силите си, за да се подготви за настъпващия спад на приходите след загубата на патентната защита за Humira. Abbvie компенсира липсата на собствени нови продукти главно чрез закупуване на отделни продукти или цели компании.

Фокусът в този контекст е най-голямото поглъщане, това на производителя на ботокс Allergan за 63 млрд. долара. То беше завършени през 2020 г. Търсенето на ботокс е намаляло значително по време на пандемията, но тъй като хората се осмеляват да излязат отново по улиците, търсенето на коректора на бръчките се увеличава бързо.

Анализаторите са оптимисти: 20 препоръчват покупка, шест - задържане и никой не съветва за продажба. Привържениците на акцията подчертават като предимство и лекарството за ревматоиден артрит Rinvoq, което беше одобрено наскоро в Европейския съюз. Индустриалните експерти смятат, че то има голям потенциал. Същото важи и за лекарството Skyrizi за псориазис.

Според компанията и двете лекарства се развиват по-добре от планираното. Abbvie обаче трябва да прехвърли по-голяма част от приходите на Skyrizi на германския партньор и лицензодател Boehringer Ingelheim, който е изобретил препарата.

Един от най изявените фенове на Abbvie е инвеститорът звезда Уорън Бъфет със своята холдингова компания Berkshire Hathaway. Бъфет започна да „складира“ акции на Abbvie преди повече от година. Въпреки че се раздели с някои акции на Abbvie през 2021 г., той все още държи книжа на стойност приблизително 2,4 милиарда долара.
Само с помощта на дивидента Бъфет печели еквивалента на 85 милиона евро годишно - при условие че изплащането остава „само стабилно“, без да расте. Измерено спрямо текущата цена на акцията, това води до дивидентна доходност от 4,3 процента. Едва ли някоя друга фармацевтична акция предлага толкова много.

8. Daimler

От достигнатото през март 2020 г. дъно цената на акциите на Daimler се е увеличила повече от три пъти. Никоя друга компания на Dax не е толкова успешна. Въпреки това Daimler е една от най-евтините акции в индекса. Всеки, който купува акции на Daimler днес, плаща за компанията и, съответно за всяка една ценна книга, само шест пъти цената над очакваната годишна нетна печалба за 2021 г.

Компаниите в DAX са оценени значително по-високо средностатистически с коефициент 14,5. В сравнение със себе си, акцията на Daimler се котира с намаление при оценката от 30% в сравнение със средната си стойност за последните десет години.

Ниската оценка е резултат от корпоративната печалба, която нараства много по-бързо от цената. През първата половина на годината Daimler генерира чиста печалба от 7,9 млрд. евро, след загуба от 1,9 млрд. евро през същия период на предходната година.

Анализаторите прогнозират нетна печалба на акция от 11,79 евро. Това е със 175 процента повече от прогнозите на експертите за 2021 г. преди точно година. През същия период обаче акциите са поскъпнали „само“ със 67 процента. В резултат на това Daimler Group и нейните акции на фондовата борса стават все по-изгодни по отношение на корпоративната печалба.

Една от причините за ниската оценка на Daimler, но и на цялата индустрия е фактът, че инвеститорите очакват спад на печалбите, ако производителите в бъдеще продават повече електрически автомобили вместо такива с  двигатели с вътрешно горене и съответно с висок марж - и трябва да инвестират милиарди в преобразуването на бизнеса.

Междувременно анализаторите са убедени в стратегията на групата да отдели бизнеса с камиони с по-нисък марж и да се концентрира върху премиум марката Mercedes. Средната целева цена на всички експерти е 94,63 евро. Измерено спрямо това, акцията има допълнителен потенциал от почти 30 процента.

Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е то пише топ 10.Колко акции могат да бъдат в топ 10?Според мен не повече от 10.Така че ясно е,че много ще отсъстват, и ще са примерно на 12, на 14 на 17 позиция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
porky_pig
преди 2 години
Айде още един разстроен милионер. С какво те тролнах тебе бе гугутко потна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
яко... нов ***... предизборно ли си тук или за постоянно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Имал ги бил...купил за по 100 лева от всяка акция, но иначе имал ги бил! ...абе, Митьоо, стига се излага по форумите и вися 24/7 по ФБ групите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Важното е да не са кухи като на геврека дупката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Има качествени компании, доста от тия ги имам... Но отсъствието на други от класацията буди недоумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още