IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

Признаците за предстояща корекция на световните фондови борси се засилват, но има и корпорации с висок растеж и печалба, които все още не са надценени

08:29 | 14.09.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

Потенциалът все още е голям: Досега само около всеки шести човек на възраст 14 и повече години в Германия има акции или участва в борсово търгувани индексни фондове (ETF). В повечето други индустриализирани страни делът е значително по-висок, в САЩ е почти два пъти по-висок.

Предвид такива благоприятни условия за по-нататъшно покачване на курсовете не би било разумно да се сбогуваме с фондовия пазар сега. Срив или дори изразен мечи пазар, тоест дълга фаза с падащи цени, изглежда малко вероятен, дори с оглед на настоящия бум на печалбите сред компаниите. Особено не в момент, в който световната икономика ще расте със шест процента тази година – невиждано от края на петролната криза преди почти 50 години.

Критерии за подбор

Първият критерий за избора на акции е може би най-известният параметър за оценката на финансовите пазари: съотношението цена-печалба (P/E). Той поставя цената на акцията в пряка корелация с нетната печалба. Важи следното правило: колкото по-ниска е цената и колкото по-висока е печалбата, толкова по-евтина е акцията. Вторият критерий е съотношението цена / балансова стойност (P/B). Той изразява доколко е оценена една компания по отношение на собствения си капитал, т.е.колко плащат инвеститорите за нейните акции спрямо активите на компанията.

И за двата показателя е важно да се отбележи, че бързо растящите компании в бъдещите индустрии, като технологиите, са спечелили по-високи оценки поради по-добрите перспективи. Трябва също така да се има предвид, че софтуерните и фармацевтичните компании например имат по-малко машини, фабрики или автопаркове, отколкото традиционните индустриални компании. Ето защо P/E винаги е по-нисък за автомобилните компании, отколкото за здравните и IT компаниите.

За да се филтрират такива специфични за индустрията разлики, всяка компания и всяка акция са сравнявани със собствената си десетгодишна средна стойност за съотношението P/E и P/B. Това ясно показва кои акции в момента се котират с отстъпка в сравнение с дългосрочната си средна стойност.

Само те попаднаха в класацията. И само ако е изпълнен трети критерий: В подбора се включват само акции, за които анализаторите непрекъснато увеличават прогнозите си за печалбата през последните три до дванадесет месеца.

Един пример илюстрира методологията. Акциите на Daimler - заедно с BASF един от двата германски компонента в класацията - има съотношение P/E от почти шест, почти една трета под собствената си десетгодишна средна стойност. При P/B намалението спрямо дългосрочната средна стойност е дванадесет процента.

В същото време Daimler бързо увеличава печалбата си: производителят на Mercedes спечели 5,2 милиарда евро преди данъци и лихви (EBIT) през второто тримесечие - след загуба през предходната година. Анализаторите повишиха прогнозите си за печалбата за годината като цяло: докато преди дванадесет месеца те очакваха нетна печалба на акция от 4,28 евро за текущата финансова година, преди три месеца прогнозата им е  за 10,59 евро. В момента тя възлиза на цели 11,79 евро.

Акциите на Daimler поскъпнаха с повече от 50 процента в рамките на една година, докато Dax дори не направи и половината от този ръст; На пръв поглед това може да доведе до подозрение, че потенциалът е изчерпан. Но тъй като печалбата и очакванията за печалбата растат дори по-бързо от цената, оценката не се е увеличила, а е намаляла. Това прави Daimler още по-интересен.

Но, внимание! За ниските оценки винаги си има причина. И обикновено не става дума за това, че инвеститорите просто са пренебрегнали дадена акция. При Daimler например въпросът за политиките в областта на климата влияят върху бизнес модела: Ще продължи ли радващият се на големи маржове бизнес с големите автомобили и в ерата на електромобилността?

Въпрос, който ще трябва да зададете в модифицирана форма и по отношение на производителя на петрол Total, химическата компания BASF и автомобилния производител Toyota, които също попадат в селекцията. Отговорът на този въпрос е отворен, но представените тук компании имат поне по-голям шанс от много конкуренти да направят своя бизнес модел по-малко въглеродноинтензивен - поради финансовата си мощ. Освен това благоприятната оценка сигнализира, че климатичните рискове вече са взети предвид при оценката на акциите.

Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е то пише топ 10.Колко акции могат да бъдат в топ 10?Според мен не повече от 10.Така че ясно е,че много ще отсъстват, и ще са примерно на 12, на 14 на 17 позиция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
porky_pig
преди 2 години
Айде още един разстроен милионер. С какво те тролнах тебе бе гугутко потна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
яко... нов ***... предизборно ли си тук или за постоянно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Имал ги бил...купил за по 100 лева от всяка акция, но иначе имал ги бил! ...абе, Митьоо, стига се излага по форумите и вися 24/7 по ФБ групите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Важното е да не са кухи като на геврека дупката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Има качествени компании, доста от тия ги имам... Но отсъствието на други от класацията буди недоумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още