IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

Признаците за предстояща корекция на световните фондови борси се засилват, но има и корпорации с висок растеж и печалба, които все още не са надценени

08:29 | 14.09.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

5. UBS

Акционерите обичат такъв фокус върху разходите: шефът на UBS Ралф Хамерс обяви, че би искал да спести милиард швейцарски франка през следващите години. Това трябва да стане възможно чрез последователна дигитализация. Клоновете се затварят. В същото време Хамерс иска да разшири управлението на активи в САЩ и Азия и да укрепи бизнеса със зелени инвестиции.

Голямата швейцарска банка се възползва и от силното инвестиционно банкиране. Вярно е, че UBS загуби почти 800 милиона долара при срива на хедж фонда Archegos. Но в сравнение със загубата на Credit Suisse, която в този случай нарасна до над пет милиарда долара, това изглежда управляемо.

Особено след като коефициентът на собствения капитал на UBS от 14,5 процента е повече от целта от „около 13 процента“, която тя си бе поставила. UBS прехвърля излишния капитал на акционерите чрез програми за дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Само през второто тримесечие на 2021 г. UBS генерира нетна печалба от около два милиарда щатски долара, приблизително колкото Deutsche Bank за цялата първа половина на годината. Андреас Вендити, анализатор във Vontobel, счита, че UBS е в силна позиция: „Това помага на банката да спечели допълнителен пазарен дял“.

С оценка на фондовия пазар от 8,9 пъти над очакваната нетна печалба за 2021 г. UBS се оценява с 20 % по-благоприятно от собствената си десетгодишна средна стойност. Причината е риск за курса: в края на септември ще има решение на апелативния съд за подпомагане и подбуждане към укриване на данъци и пране на пари. Като предпазна мярка UBS е заделила половин милиард евро. Анализаторът на Vontobel Вендити е убеден, че излишният капитал на банката е достатъчен, за да смекчи дори най-лошия сценарий.

6. Rio Tinto

Това беше непростимо решение, което вкара австралийско-британския минен гигант в светлината на прожекторите: Rio Tinto взриви свещено място на аборигените през миналата година. Плановете за добив на желязна руда там предизвикаха силно възмущение. Скандалът коства постовете на главния изпълнителен директор и главния надзорник. Но начело с датчанина Якоб Стаусхолм като нов изпълнителен директор има основателна надежда, че скандалите ще приключат. Стаусхолм възнамерява да възстанови доверието в Rio Tinto.

Втората по големина минна компания в света по отношение на пазарната капитализация след BHP Billiton печели парите си главно от добива на желязна руда. През първата половина на годината стоманата съставлява почти 75 процента от приходите преди данъци, амортизация и амортизация (Ebitda) в общ размер от 21,5 милиарда долара. Освен това алуминият и медта са важни източници на приходи. Групата се възползва от безпрецедентното рали за суровините. Само цената на желязната руда се е утроила от март 2020 г. до юли 2021 г. Алуминият и медта също поскъпнаха силно.

Това не е без последствия: докато преди година анализаторите очакваха Rio Tinto да спечели почти пет австралийски долара на акция през текущата финансова година, прогнозите наскоро се покачиха на повече от 15 долара. Преди три месеца прогнозата бе за малко под 13 долара. Фактът, че ралито на цените на желязната руда наскоро се охлади, не промени нищо в динамиката на бързата печалба. През настоящата финансова година Rio Tinto трябва да спечели равностойността на повече от 20 милиарда евро нето, след 8,6 милиарда евро през 2020 г.

На фона на сериозната печалба Rio Tinto предложи специален дивидент от общо три милиарда долара. Като цяло операторът на мини привлича с дивидентна доходност от девет процента. Това е страхотно постижение - сред всички представени акции.

Групата развива проекти, предназначени да намалят зависимостта от желязна руда. Компанията инвестира 2,4 милиарда долара в литиева мина в Сърбия. Каан Пекер, анализатор в инвестиционната банка RBC Capital Markets, счита, че има по-нататъшен възходящ потенциал за акцията. Той е определил целева цена от 125 австралийски долара, което съответства на премия от около дванадесет процента спрямо текущия курс.

Пекер похвали дисциплината на Rio Tinto въпреки ръста в печалбата през първата половина на годината. Разходите за нови проекти (Capex) са фиксирани на 7,5 милиарда щатски долара годишно за следващите три години. Това гарантира, че групата има гъвкавостта да реагира например на нарастващите разходи в Австралия. В допълнение компанията била подценена в сравнение с конкуренти като BHP Billiton. Групата се оценява на фондовата борса само на пет пъти годишната нетна печалба. Това е необичайно малко. BHP има коефициент 7,5.

Има причини за изключително ниската оценка. Групата е силно зависима от световната икономика и търсенето на суровини. Както всички акции от тази индустрия книжата са много волатилни. Причината за това са острите възходи и падения в цената на желязната руда.

Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е то пише топ 10.Колко акции могат да бъдат в топ 10?Според мен не повече от 10.Така че ясно е,че много ще отсъстват, и ще са примерно на 12, на 14 на 17 позиция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
porky_pig
преди 2 години
Айде още един разстроен милионер. С какво те тролнах тебе бе гугутко потна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
яко... нов ***... предизборно ли си тук или за постоянно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Имал ги бил...купил за по 100 лева от всяка акция, но иначе имал ги бил! ...абе, Митьоо, стига се излага по форумите и вися 24/7 по ФБ групите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Важното е да не са кухи като на геврека дупката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Има качествени компании, доста от тия ги имам... Но отсъствието на други от класацията буди недоумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още