IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

Признаците за предстояща корекция на световните фондови борси се засилват, но има и корпорации с висок растеж и печалба, които все още не са надценени

08:29 | 14.09.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

2. Total Energies

Total Energies остави кризата с коронавируса зад гърба си. През второто тримесечие френският енергиен гигант спечели чисто 2,2 милиарда долара, след като отчете загуба от над осем милиарда долара за същия период на миналата година. Повишаването на цените на петрола и възходът на световната икономика се отразяват в баланса. Анализаторите оценяват нетната печалба тази година на 11 милиарда евро. Ако преди година все още очакваха нетна печалба от малко над едно евро на акция, сега прогнозите са за 1,89 евро.

Ако зависи от акционерите, компанията и нейното ръководство, тогава петролът и газът са минало и настояще, а бъдещето принадлежи на възобновяемата енергия. На общото събрание през май акционерите гласуваха с над 90 процента за зелената стратегия, представена от компанията. Повече от 99 процента гласуваха за новото име на компанията Total Energies.

За да направи нещо повече от промяна на името и ускоряване на новата посока, групата тръгна на шопинг. Става дума и за инвестиране на милиарди в проекти за слънчева и вятърна енергия. Групата планира да увеличи производствения си капацитет за възобновяема енергия, който беше седем гигавата в края на 2020 г., до 100 гигавата до 2030 г.

Total Energies вече участва в плановете за изграждане на най-големия френски обект за производство на зелен водород близо до Марсилия. Предполага се, че соларните системи ще доставят електроенергията за производство на неутрален за климата газ по средиземноморското крайбрежие от 2024 г., което се счита за източник на надежда за декарбонизацията на промишлеността. В допълнение групата, като оператор на бензиностанции, влезе в бизнеса със зарядни станции за електрически автомобили.

През миналия уикенд компанията обяви сделка за милиарди долари с иракското правителство. Става въпрос за производството на нефт и газ, но преди всичко за разширяването на соларната енергия в слънчевата страна. В първа стъпка Total Energies инвестира десет милиарда долара; в дългосрочен план се очаква сумата да нарасне до почти 30 милиарда долара. Според правителството в Багдад това е най-голямата инвестиция от западна компания в страната.

Анализаторите се препъват да хвалят новата стратегия. 21 експерти и банки препоръчват закупуването на акцията, седем съветват да я държите и никой не съветва инвеститорите да я продават. Такъв ясен вот е необичаен за петролната индустрия. Последният анализ на Deutsche Bank подчертава атрактивните изливания на пари към инвеститорите.

С дивидент от 2,64 евро тази година акцията постига дивидентна доходност от седем процента въз основа на текущата цена. Такива високи възвръщаемости не могат да бъдат постигнати дори с облигации от високорискови компании. На всичкото отгоре акцията се оценява ниско: Всеки, който се присъедини днес, плаща за компанията и нейните акции с 8,6 пъти повече от очакваната нетна печалба за 2021 г. Това е огромна отстъпка за оценката с цели 20 процента в сравнение със средната за последните десет години.

Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е то пише топ 10.Колко акции могат да бъдат в топ 10?Според мен не повече от 10.Така че ясно е,че много ще отсъстват, и ще са примерно на 12, на 14 на 17 позиция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
porky_pig
преди 2 години
Айде още един разстроен милионер. С какво те тролнах тебе бе гугутко потна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
яко... нов ***... предизборно ли си тук или за постоянно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Имал ги бил...купил за по 100 лева от всяка акция, но иначе имал ги бил! ...абе, Митьоо, стига се излага по форумите и вися 24/7 по ФБ групите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Важното е да не са кухи като на геврека дупката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Има качествени компании, доста от тия ги имам... Но отсъствието на други от класацията буди недоумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още