IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

Признаците за предстояща корекция на световните фондови борси се засилват, но има и корпорации с висок растеж и печалба, които все още не са надценени

08:29 | 14.09.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

9. Hynix

Всеки, който свързва чиповете с Южна Корея, вероятно си мисли за Samsung. Но има и втора корейска глобална корпорация в толкова ухажваната в момента индустрия за чипове за памет. Със съотношение цена/печалба малко под осем и съотношение цена/балансова стойност 1,3, Hynix е не само евтина, но и по-изгодна от историческата си средна стойност. Това трябва да означава нещо, тъй като вечният номер две в страната винаги се е радвал на подобна отстъпка.

С редица мерки Hynix излиза от сянката на Samsung. Концернът купи доходоносното подразделение за чипове Nand памет от американския IT гигант Intel за девет милиарда щатски долара. Тук се включват и продукти, които запазват състоянието на паметта си дори след изключване на захранващото напрежение.

В допълнение Hynix наскоро зададе силен технологичен пример: Компанията твърди, че е разработила най-плътно пакетирания 176-слоен Nand чип. Новият дизайн трябва да позволи с 20 процента по-бързо четене на данни от досега възможното.

Целта е да се отворят нови пазари. Парк Юн-хо, който досега управляваше най-голямата мобилна мрежа в Корея, беше назначен за нов съ-шеф на Hynix. Предишният едноличен лидер Лий Сеок-хи ще се фокусира върху бизнеса с твърди чипове, за да засили конкурентоспособността на технологиите и продуктите.

Държавата не страни от плановете за разширяване: президентът Мун Дже-ин иска да използва кризата с програма за финансиране, за да надстрои страната до „дигитална електроцентрала“ на света. Чип индустрията играе ключова роля в стратегията на държавния глава: Корея възнамерява удвои износа си на чипове до 200 милиарда долара до 2030 г.

10. BASF

След силно първо полугодие най-големият производител на химикали в Европа повиши годишните си цели за втори път. Печалбата на BASF от 2,3 милиарда евро преди данъци, лихви и еднократни ефекти е над десет пъти по-висока в сравнение с тази от предходната година.

Предвид нарастващото търсене на основните химически продукти, които се търсят от компаниите от почти всички индустрии, групата се възползва от по-високите цени на световния пазар. Този процикличен ефект е особено силен този път, защото световната икономика расте по-бързо след причинената от коронавируса криза, отколкото след края на петролната криза преди почти 50 години.

Анализаторите реагират на ръстовете в печалбата: докато преди дванадесет месеца експертите очакваха нетна печалба от малко над три евро на акция за тази финансова година, консенсусната оценка оттогава се повиши бързо: тя беше 4,88 евро преди три месеца, а в момента възлиза дори на 6,34 евро.

Тъй като в същото време курсът на BASF е в застой от началото на годината, акциите са поевтинели драстично. Всеки, който ги купи, ще плати за всяка акция на BASF кратното на 10,5 пъти очакваната годишна нетна печалба. По този начин книжата се котират с отстъпка от 21 процента спрямо средната стойност за последното десетилетие.

С дивидентна доходност от почти пет процента BASF е една от най-атрактивните акции. Това обаче отразява и опасенията: компанията зависи от икономическия цикъл.

Напоследък някои икономически данни се влошиха, а недостигът на чипове в строителството на превозни средства и оскъдните ресурси засягат много индустрии. Курсът на BASF реагира незабавно на такива новини с отстъпления. В т?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е то пише топ 10.Колко акции могат да бъдат в топ 10?Според мен не повече от 10.Така че ясно е,че много ще отсъстват, и ще са примерно на 12, на 14 на 17 позиция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
porky_pig
преди 2 години
Айде още един разстроен милионер. С какво те тролнах тебе бе гугутко потна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
яко... нов ***... предизборно ли си тук или за постоянно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Имал ги бил...купил за по 100 лева от всяка акция, но иначе имал ги бил! ...абе, Митьоо, стига се излага по форумите и вися 24/7 по ФБ групите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Важното е да не са кухи като на геврека дупката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Има качествени компании, доста от тия ги имам... Но отсъствието на други от класацията буди недоумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още