IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър разпореди одит на всички спешни звена на болниците

Разпореден е преглед на действащия стандарт за Спешна медицина, както и на спазването на правилата за вътрешния ред

17:43 | 02.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ще бъде извършен одит на всички спешни звена на болниците в страната за спазването на въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина. Това обяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова, която излезе с официална позиция по повод поисканата ѝ оставка от председателя на политическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов заради случая с починалата жена в Спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца.

Разпореден е и преглед на действащия стандарт, както и на спазването на правилата за вътрешния ред и съответните протоколи за поведение. Целта е да се установи дали е необходима системна промяна, за да няма ситуации, при които пациенти, близки и ние като общество да се чувстваме безпомощни, защото бюрократични процедури са станали бариера пред противошоковата зала, коментира Сербезова.

Здравният министър добавя, че директорът на врачанската болница я е уведомил, че служителката на регистратура, която е била дежурна, е освободена. Сербезова обаче смята, че това не е достатъчно.

„Необходимо е да се направи проверка дали това поведение не се дължи на организационни пропуски. По тази причина бяха назначени незабавни проверки от страна на РЗИ-Враца и Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. Целта е да се установи има ли организационни пропуски, вкл. направено ли е обучение за необходимостта от различно поведение в зависимост от спешността на ситуациите", каза тя.

„Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна. В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди всичко са човеци – с хуманно отношение към страдащите. И в същото време с професионална мисъл и бързина да дадат най-доброто от себе си, но и да бъдат емпати, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот”, посочва Сербезова.

Тя коментира и искането на „Възраждане” да подаде оставка. „Морален акт не е да предавам доверието, което ми е гласувано. Морален акт е да опитам с всичките си сили и възможности да се справя с тежкото наследство, което заварих… не да говоря от трибуната и да използвам човешки трагедии за политически цели, а да създам организация, за да подобря системата, в която са натрупвани дефицити в продължение на десетки години. Избирам да помагам дотогава, докато е необходимо”, обявява министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
Сърбежева , я да си одиш дома , най добре ... неначесана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още