IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евросъюзът определи като "средни" рисковете за публичните финанси в България

Брюксел ни препоръчва заплатите да растат в зависимост от производителността и да се продължи с реформата в пенсионната система

16:44 | 12.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Евросъюзът определи като "средни" рисковете за публичните финанси в България

Европейският съюз (ЕС) определи като „средни” рисковете за публичните финанси в България и препоръча на страната серия от мерки за укрепване на финансовата стабилност и увеличаване на икономическия растеж. Те включват пенсионна и образователна реформа, както и подобряване на административния капацитет и контролните дейности, съобщи БНР.

Съветът на икономическите и финансовите министри одобри днес оценка за първия икономически семестър, която съдържа препоръки към всички страни от Евросъюза.

Близо 42 на сто от българите имат материални затруднения, което е пет пъти повече от средното за Евросъюза. 40 на сто са с ниска езикова и математическа грамотност. От тази статистика следват препоръки за борба с бедността и за реформи в началното, средното и висшето образование със срок до 2012 година.

От България се иска още да укрепи капацитета на административните и контролни органи и да подсили структурите, които трябва да предотвратяват и санкционират нередностите в обществените поръчки, които в момента достигат 60 на сто от общия брой на поръчките.

Заплатите трябва да растат в зависимост от производителността, пенсионната реформа трябва да продължи, като за нея е отбелязано, че някои от най-важните мерки, като повишаване на възрастта, са изместени доста напред във времето и това може да застраши устойчивостта на пенсионната система. Отбелязано е също, че условията на живот у нас са се влошили. Безработицата е нараснала, като прогнозата е, че тя едва ли скоро ще падне до нивата отпреди кризата.

Друга констатация гласи, че достъпът до енергийния пазар у нас е възпрепятстван, конкуренцията е ограничена, ценообразуването е непрозрачно – препоръките са енергийните и газови пазари да се отворят и да бъдат създадени стимули за повишаване не енергийната ефективност.

Реформите в публичните финанси трябва да са амбициозни, за да се осигурят средства за бюджетното салдо и за съфинансиране на европроектите. Предвидимостта на бюджетното планиране трябва да се подобри, като оптимистичните сценарии за ръст на разходите могат да изложат на риск фискалната ни позиция в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
...тъй като работодателя, така или иначе си спазва планираната норма на ПЕЧАЛБА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
"Заплатите трябва да растат в зависимост от производителността" Тук са прави..НО..! Това зависи от грамотността на бизнеса ни! Не може да расте производителността без инвестиции в иновации и модерен начин на производство! Болшинството от "бизнесмените" ни, харчат голяма част от припечеленото за ПАСИВИ, луксозни стоки чието предназначение е да заличат голташкия им произход и нищо повече!:)) Така производителност не се вдига!!!! А после работниците им са криви че "не работели". Та те и да се скъсат от бачкане не могат да постигнат производителността която дават модерните машини. Те тия машини затова са се появили на бял свят!:))) Освен това тия мушмуроци не познават, или не спазват самата организация на производствения процес, което оскъпява продуктите им допълнително! Всички тези негативи на практика се плащат от работниците им под формата на НИСКО заплащане!:)) И звучат фрази от рода на: " АМИ НИСКА ВИ Е ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА , КАК ДА ВИ ПЛАЩАМЕ ПОВЕЧЕ", много НАГЛО....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Lazy
преди 12 години
Наглостта на ЕС няма граници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още