IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: Сегашната криза може да е по-опасна от предходната

Една от причините е, че страната ни вече почти няма фискален резерв

11:44 | 12.08.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
Костов: Сегашната криза може да е по-опасна от предходната

„Не ме интересува световната криза толкова, колкото какво ще се случи в страната. А кризата в България ще се задълбочи.“ Това коментира съпредседателят на синята коалиция Иван Костов  в сутрешното предаване на „Нова телевизия“. Коментарът му е по повод започналия миналата седмица масов спад на световните фондови пазари и на БФБ, след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ.

По думите на Костов, всички знаци, свидетелстващи за това, че кризата ще се задълбочи, са "много по-големи от тези, че ще ни се размине".

Синият лидер се аргументира с факта, че към началото на предишната криза (2008 г.) България е имала голям фискален резерв, който е ползван от настоящото правителството като буфер за негативните влияния на кризата.

Докато сега вече резерв почти няма, защото е използван от правителството на Бойко Борисов, така че би се стигнало до големи външни заеми. Освен това правителството „трудно ще събере воля и компетентност да проведе нужните реформи“, смята Костов.

Според него българските семейства продължават да имат антикризисно поведение, като „затягат коланите“.

"Инфлацията в нашата страна ще се увеличи“, прогнозира Костов. Той допълни, че неблагоприятните последици от инфлацията са, че тя засяга по-бедните хора. "Това е като при "Титаник" – по-бедните хора, от третата класа умират, докато повечето богати се спасяват", заключи Костов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 32 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
Патиланчоууу ... я да те питам аз тебе - ти като недолюбваш Костов, 2001 година за Царя ли гласува?? ;-))Не, че нещо, ама оня дъртак си осигури 3 поколения челяд с над 1 млрд.лв. имоти и още не се знае колко далавери за 4 години управление, че и после още 4 покрай тройната коалиция !!!И защо никой не говори за Царя ???Защото той е аут и не представлява опасност за мафията!! Ето за това!!Колкото до промития мозък - тебе те виждам с кафето и вестника сутринта, попиващ поредната порция бълвоч и демагогия!! :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 31 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
ТО да беше само Костов .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 32 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Някакъв чиновник в Китай, откраднал 15 милиона и му дали "Смъртна присъда". Ако, "Костов - Поп Кръстю" трябваше да го съди Китайското правителство, сигурно щяха да му издадат 20 трилиона "Смъртни присъди" ! Повече отколкото е Американския дълг. Който има глава мисли, а който не..... носи си я за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
България потъва като Титаник, защото капитана на "Титаник" беше Иван Костов, който потопи мечтите на цели три поколения! Срива се Америка -Срива се и България. След като (Поп Кръстю- Мургавей Костов) продаде България преди години на "Ционисткия Бандит" Джордж Сорос и "Юдейската му клика", сами си правете изводите...!? Една поговорка казва: Няма по-лош слепец от онзи, който не желае да прогледне. Но това си е въпрос на личен избор! Хората трябва да искат да видят истината! Добре е хората да знаят че Слугата на Дявола в България, е именно Мургавей Костов!!! Мрачна душа, мрачни прогнози прави! Докторът на икономическите науки Иван Костов участвал в изготвянето на програма Ран-Ът, която провежда на практика чрез приватизацията, като от материални активи на България в началото на 1990г. около 133 млрд. щатски долара, които са изтъргувани в хазната влизат САМО 1.7 млрд. долара! Костов спазари Златни пясъци за себе си чрез своя ресторантьор Славчо Христов, който е финансирал РМД-то, което купува за 80.8 млн. долара чрез БРИБанк, която контролира. Спасителният кръг за Костов- Олимп придобива: Стопанска банка, военните предприятия Арсенал, Бета, Пима и Трема, Бороспорт, СИБанк, Пампорово АД. Костов осигурява приватизацията на фармацевтичните заводи в Дупница, Разград и Троян за зетя на Георги Атанасов- Петър Терзиев и за роднина на Петър Дюлгеров членове на ЦК на БКП и Политбюро на ЦК на БКП срещу комисионна от 5 млн. долара.По-късно тези заводи са продадени на външен инвеститор. Хората не знаят (или не помнят все едно) че първите си стъпки като министър-председател вие г-н Костов, направихте заедно с Красимир Стойчев в качеството му на негов съветник: президент на втората по мощ икономическа групировка в зората на прехода, първи собственик на Мобилтел и кредитен милионер, чието дело услужливо бе спряно от излъчения с Ваша протекция главен прокурор. Не знаят, че Вие дадохте разрешение за продажбата на Мобилтел на Майкъл Чорни и пак Вие му дадохте лиценза, благодарение на който компанията бе продадена за 800 милиона долара. Не знаят степента и мащаба на Вашите отговорности относно срамни сделки като тези с БГА Балкан, Плама, Кремиковци и цял куп още такива. Не знаят причината за чудодейния просперитет на Славчо Христов и братя Джанкови, както и причините за пълната недосегаемост на контрабандисти от ранга на Самоковеца. Не знаят още много други неща а би трябвало да ги знаят, за да могат да поемат в пълна мяра отговорността за своя избор днес и за своето бъдеще утре. Г-н Костов, кой приватизира Нефтохим-Бургас и направи Лукойл монополист в България? Мургавей Костов е най-големият Български КРАДЕЦ на прехода,който трябва да е в затвора, а не да дава акъл! Костов може да бъде признат за реформатор само при условие че на криминалните престъпления им се вика реформи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 32 rate down comment 2
Longin
преди 12 години
Костов е единствения политик който макар и с кусури има държавническо мислене и е правил някакви реформи - и затова народа го мрази !! а популистите с широка харизма и усмивка ги хората си ги харесват и обичат (и избират)... и всеки път Костов като се изкаже и статията е първа или втора по брой четения и коментари независимо от тематаКостов пак ще бъде премиер някой ден ама колко години още требва да доуврат главите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 33 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
Добре, че бате Бойко живее като мирянин :-D хахахаАма за него никой нищо не казва !!Защо ли?!А какво стана с милиарда на Царя, голямото тройно нагушване??Само Костов ли Ви пречи, бе?То вярно излиза, че няма ненаказано добро ... :-((А именно Костов е най-успешния ръководител от мноооого време насам !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 1
sms_bgfunds
преди 12 години
Тая "умна" реч сигурно Костов я съчинил седейки на прохлада в "мизерната" му градинка до "схлупената" му къщурка в Драгалевци. Друго си беше когато се "ширеше" в двустайната панелка. Сигурно с "носталгия" си спомня за онези времена и е решил и той да помогне на овцете, да ги ограмоти малко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 3
OPASEN
преди 12 години
Не, че съм Костов, ама ...Костов винаги е имал позиция, а това, че не си я чувал, не значи, че няма !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 34 rate down comment 4
opel49
преди 12 години
Окей, Г-н Костов!!!А къде,Ви бяха коментарите и опасенията,когато бе СТАНЧО ПАРТИЗАНЧО??? Защо тогава,не ви се чуваше коментара?Много ви е лесно,за всичко да обвинявате Борисов.И още повече,че сега вместо да си чешете езика дълъг вземете кунчевица и напуснете завинаги Блгария.Някъде,където няма да се тревожите за никой и за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 4
OPASEN
преди 12 години
Насоката е личния поглед на всеки върху нещата - чудя се как има толкова заблудени хора, които в момента мизестват и в същото време Боготворят мутрата Бойко, а когато Костов ни извади от кризата 1997 година за по-малко от година, благодарността ни беше, че го оплюхме!!Всеки да си гледа джоба и да мисли, а не да вярва на драскачи по вестници, телевизия и форуми ;-)) хехехТова е насоката за мислене :-))Това за резерва според теб глупост ли е ???Те самите ГЕРБ-аджии не крият дефицитите, ама явно признат грах НЕ Е грях :-D хахахаКолкото до Мартинчо и сие (СДС) - точно те разцепиха сините преди време, но това беше провокация и те си заслужиха парите за тази услуга, която направиха на политическите опоненти на синята идея... :-((Мартинчо и сие са политическа ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още