IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение ли е увеличението на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата в България е най-ниската в ЕС, показа статистиката на Евростат за юли

16:37 | 25.08.13 г. 85
Решение ли е увеличението на минималната работна заплата?

От години синдикатите и бизнес организациите спорят за размера на минималната работна заплата. Няколко години, от 1 януари 2009 година, тя се задържа без промяна на ниво от 240 лева, но от септември 2011 година насам размерът й започна да се повишава – до 270 лева, след това през април 2012 година до 290 лева, а от началото на тази година и до 310 лева.

В последните седмици се засилва натискът от страна на синдикалните лидери от 1 октомври минималното заплащане за труда да достигне 340 лева. Към тези искания се включи и партията мандатоносител – БСП.

От Българската стопанска камара (БСК) обаче категорично се противопоставят на тази мярка. Икономическият ръст на страната тази година ще бъде слаб под 1% и увеличението на минималната работна заплата с 10% ще рефлектира върху малките и средните предприятия. Дори може да се стигне до освобождаване на служители и фалити, предупреждават от организацията.

В някои от водещите европейски икономики минимален размер на заплащането няма. Такива са Германия и Швеция, например. Като цяло в ЕС размерът на минималната работна заплата варира силно – от 1847 евро в Люксембург до 159 евро у нас, сочат данните на Евростат за юли 2013 година.

В държавите без правителствено регламентирано минимално заплащане има договорени прагове, но за отделни сектори и то е включено в колективните трудови договори.

БСК подкрепят подобно положение и у нас– да бъдат договаряни различни нива на минимално заплащане за отделни браншове. Преди месеци беше дискутирана и идеята за регионални прагове, тъй като статистиката показва, че малко хора в големите градове работят за минималното заплащане, но в малките градове и селата това не е така. Синдикатите обаче са против и обясняват защо – не може еднакъв труд, но положен в различни по големина населени места, да получават различни заплати.

Изпълнява ли ролята си минималната работна заплата?

Минималната работна заплата би трябвало да отразява онова ниво на заплащане, което може да мотивира даден човек да работи, т.е покрива неговите нужди. Според изчисленията за издръжката на живота у нас, изготвяни традиционно от КНСБ, през юни за един член на четиричленно семейство са необходими малко над 563 лева за покриване на разходи за храна, здравеопазване, образование и за почивка.

Това означава, че дори и увеличена минималната работна заплата съвсем не може да бъде наречена стимул за започване на работа. Всъщност доказателство за това са и останалите свободни работни места дори след обяви в бюрата по труда.

Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 3
cokrat1
преди 10 години
Какво ли ще отговори при следната хипотеза. Криза е...може да се наложи да станеш безработен г.н Работник. Ако те осигуряваме на 1000 лева...ще взимаш от Бюрото по труда обезщетение еди колко си месеца - съобразно стажа - 600 лева.Ако приемем, че боса го осигурява на 500 лева...обезщетението ще е само 300 лева....двойно по-малко. Аз съм сигурен, че ако на работниците им се обяснят всички предимства на пълното осигуряване, мнозинството ще изберат пълното осигуряване. Босовете понеже също имат интерес от непълното осигуряване...те никога няма да им обяснят предимствата на пълното осигуряване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Работник запитан от работодателя: "Колега искаш ли да минеш на 1000 лв заплата, но трябва да се осигуряваш както е по закон?" Колегата: "Ти луд ли си, как ще давам толкова пари на държавата!"Като се има в предвид, че 1000 лв не е лоша заплата за провинцията. Дали е виц не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Имаш огрмна грешка. Държавата е единствената, която плаща реални МРЗ. Повечето фирми, които плащат МРЗ го правят офицялно, а работниците им вземат ПОНЕ 2 пъти повече. И забележи - това става И с желанието на работниците, защото те самите не искат да си плащат данъците и осигуровките, защото нямат НИКАКВО доверие на пенсионната и здравната система. Много ме кефят като ни сравнят със скандинавците. Там плащат над 70% и то доброволно и С КЕФ! Защото знаят, че детето им учи безплатно и качествено, като отидат на лекар никой не ги пита за пари и ги лекуват КАЧЕСТВЕНО! Кое е първото? Качеството или парите? Аз не знам! Но съм 99% сигурен, че и 90% данъци да сложите на богатите и те ако решат да ги платят - получените пари ще изчезнат, все едно не ги е имало. Та качество или пари? Отговора е - ДОВЕРИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
Държавна, частна все тая...заплатите в държавната ги определя борда на директорите....не министъра...важно е размера на заплатата...1000 лева за три месеца...квалифициран персонал....за това иде реч....размера , за размера става въпрос, и как се определя.... 90% от заетите са в частния сектор. Като бягаш по тъч линията не постигаш нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
Гари
преди 10 години
Абе, Сократе, ти изобщо прочете ли тази твоя статия. Тия шивачки не им плаща ДЪРЖАВНАТА фирма "Интендантско обслужване", която е на МНО. А ти искаш същата държава да ти гарантира увеличение на заплатата...Що така все в държавните фирми бавят заплатите - я във ВМЗ, я в мини Бобов дол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
"по-долния" брато, прочети това "брато"....недей да хвърчиш по облаците ...http://***.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/shivachki-ot-kalofer-stachkuvat-ot-nemotiia-5992366Ето ти цитат от посочената тема...щото може да те мързи нещо ..не знам...Затова те настояват да получат конкретен отговор на въпроса кога ще получат неизплатените заплати и каква е причината за спирането на полагащите им се ваучери от година и половина."В кой век живеем", питат жените, които разчитат на роднини, за да свържат двата края.Дължимите заплати за три месеца не са повече от 1000 лева на човек.Това все пак са кфалифицирани работнички, нали...а колко взимат...изчисли сам. Много си далеч от истината...или се правиш...кой знае....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 6
cokrat1
преди 10 години
Сори "брато", но това си е опит за опростачване на дебата. Кои ти говори за 5000 евро МРЗ. Става въпрос за вдигане сега до 340лева...след няколко месеца на 370 лева...и т.н. Истинатае, че нашите така наричани бизнесмени никога няма сами да вдигнат МРЗ дори и да имат огромни печалби. Това е жестоката истина.Пък и тези които взимат 30-40% над минималната заплата след време ще кажат на босовете си...ами шефе тия с минималната заплата взимат вече почти колкото мен...време е за вдигане на заплатата ми...Така по естествен път те ще поискат повишение....защото както по-горе написах, босовете никога нама сами да им вдигнат заплатата нищо, че са добри специалисти. Когато говориш с такива бизснесмени те са съгласни, че трябва да се вдигат заплатите ...но те на практика никога/нека е почти никога/ няма сами да го направят ако нямат натиск от Държавата чрез МРЗ...а след това по естествен път на протест на другите заети със заплати над МРЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Това го подкрепям напълно. Даже бих добавил, че и мнозина от тези, които нямат проблем с МРЗ също вече са в сивата икономика. Така че наистина могат да я вдигнат и на 10 000 евро, ако искат и поне по този показател да станем първи в Европа.. Само ще увеличат сивата икономика още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
Според мен тия дето имат проблем с рентабилността отдавна са в сивата икономика и МРЗ им е през оная работа :) Пък нека си приемат ако щат и МРЗ от 5 к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 1
Гари
преди 10 години
Ами, брато, представи си, че Парламентът утре гласува МРЗ от 5000 евро. Какво ще се случи според тебе? Работодателите почват да плащат по толкова и няма никакви проблеми, така ли? Би трябвало даже ти да разбираш, че 90 и 99% от фирмите не могат да плащат такива заплати, защото бизнесът би станал нерентабилен. И фирмите просто ще спрат да работят и ще уволнят хората. Същото се случва и при минимално увеличение на МРЗ, но в по-малък мащаб - уволняват се 20-30 хиляди човека, работили дотогава на МРЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още