IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Гарабед Минасян: Скоро ще се изясни как ще се изплащат депозитите в КТБ

Бюджет не се актуализира в средата на годината, заяви икономистът

08:47 | 01.08.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проф. Гарабед Минасян: Скоро ще се изясни как ще се изплащат депозитите в КТБ

Скоро ще има яснота каква част от депозитите в КТБ има възможност да бъдат изплатени от Фонда за влоговете и каква – не. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air макроикономистът и бивш подуправител на БНБ проф. Гарабед Минасян.

Той не очаква да се стигне до дестабилизиране на икономиката заради блокираните в поставената под надзор банка средства на предприятията, въпреки че срокът за отварянето на банката се удължава. Активите на КТБ са 7 – 8% от активите на банковата система, отбеляза той.

"Случилото се с банката трябва да е сериозна обеца на ушите на всички, които боравят с пари. Рискът е изключително за този, който решава къде да си влага парите. Затова всеки трябва внимателно да преценява този риск, а не да се хвърля там, където има най-големи лихви за депоизитите", коментира икономистът.

Той заяви, че е скептично настроен към идеята за актуализация на бюджета през лятото, тъй като обикновено това се прави към края на годината, когато има яснота по приходите и разходите.

„За мен е много смущаващо това, че правителството предлага намаляване на приходната част в средата на годината. Това означава, че не си си направил сметката 7 – 8 месеца преди това. Отговорността, която си поел, не си я осъзнавал достатъчно добре и си хвърлял случайни числа“, заяви Минасян.

По казуса с дефицита на НЗОК той попита защо при изготвянето на бюджета не са изчислени всички плюсове и минуси, за което трябва да бъде търсена съответната отговорност.

През октомври - ноември, когато дойде редовното правителство, то ще има възможност да актуализира бюджета във връзка с отбелязаните към този момент необходимости, препоръча икономистът.

На въпрос има ли риск за икономиката до края на годината той отговори: „Рискове има, както виждаме, те не са само национални“.

Проф. Минасян отбеляза още, че при всички случаи годината ще приключи с дефицит за държавния бюджет, но той трябва да е съразмерен, а не прекалено голям, защото сме в паричен съвет.

Въпреки че в международен план имаме възможност да поемаме и по-големи дефицити, дейността на правителството има пряко отношение към стабилността на паричния съвет, допълни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 2
абитуриент
преди 9 години
нема да ти ОТГОВАРЯМ щото ше падне НИВОТО НА ФОРУМА.........ПИИИ си пиенето и бъди ЩАСТЛИВ.......!!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Ако допуснем, че Гарабед няма депозит в банката, се сещам за следния вицКиркор си докарал въглища, обаче видял че идва дъжд и бърза да ги внесе. Гарабед си седи на балкона и си жули кафенцеКиркор го помолил - Гарабед, слез да помогнеш, ще завали не мога да внеса въглищатаА Гарабед рекъл - Не мога Киркор, болен съм - От какво бе Гарабед си болен- Абе от венерическа болест..... боли ме *** за твойте въглища :D:DТа и Гарабед, ако няма пари там ... е болен :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Истината е, че ти и 1111@ сте абсолютно неадекватни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Гарабед прави впечатление на умен, а тука се е изтропал като...1) какво значи каква част? Няма част. Или само гарантираните или всички. 2) Да не гледали само лихвата. А какво бе Гарабед да гледат? Хората влагат пари в банка, защото не разбират от риск и инвестиране и банката би следвало да е сигурна поне до 196К. Що не излезе и не каже в прав текст, че колкото по-малка е лихвата толкова по-малък е риска? Щото много добре знае че не е така. Това че лихвата е малка изобщо не гарантира че кредитите се отпускат по-консервативно и с по-голямо обезпечение. Лошо е, когато капацитети казват такива неща, защото имат много голям отзвук от телевизията в главите на онези, които не разбират от материята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
истината е ,че ПАРИТЕ са опоскани и за това всички ИНСТИТУЦИИ се ОСЛУШВАТ и бавят топката...... а МУСТАКА или ше го ГЪТНАТ или ше се ПОКРИЕ......а явно дупката е толкова голяма ,че парите в гаранционния фонд няма да стигнат до никъде........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
1111@
преди 9 години
Ахааа,паричния съвет! Циреят за който никой не иска и да чуе....А нещата май отиват натам: Или корекция на паричния съвет и връщане на парите на хората,или няма корекция и парите се връщат във форма на акции,облигации,цесии или фундаменталния инструмент на държавата във фактически фалит- лихвоточките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 9 години
Прокуратурата отрече да имат действаща заповед за екстрадиране :) За мен това означава че нещо "няма данни за извършено престъпление" и понеже пред австрийската прокуратура не минават скалъпените дела на цацаратурата топат топката та белким изкочи нещо от документите в КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
wert
преди 9 години
Докладът е официален на БНБ, обаче най-вероятно е по данните на КТБ ...Аха, правя разлика. Нали вчера го пуснаха за международно дирене, така бях чел? Е да видим сега каква е разликата между Южна Африка и страна от ЕС, т.е. дали изобщо ще го доведат човека. Ама блаженни са вярващите, както се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
data
преди 9 години
Доклада е на квесторите и е официален на БНБ п.п. надявам се правиш разлика между страна с която нямаме споразумение за екстрадиране и страна от ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
wert
преди 9 години
Това за 65 млн.лв. загуба май е по данните на банката, които обаче май още не е ясно доколко са достоверни. За месец и нещо, едва ли може да се сметне и оцени реалното положение.А колкото до г-н Василев, то и Веска Меджедиева навремето беше на екскурзия до Южна Африка и нямаше време да се прибере :) Дори и без да гледам отчети и сметки, за мен само поведението на човека е достатъчно да се види че нещо не е точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още