IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Гарабед Минасян: Скоро ще се изясни как ще се изплащат депозитите в КТБ

Бюджет не се актуализира в средата на годината, заяви икономистът

08:47 | 01.08.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проф. Гарабед Минасян: Скоро ще се изясни как ще се изплащат депозитите в КТБ

Скоро ще има яснота каква част от депозитите в КТБ има възможност да бъдат изплатени от Фонда за влоговете и каква – не. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air макроикономистът и бивш подуправител на БНБ проф. Гарабед Минасян.

Той не очаква да се стигне до дестабилизиране на икономиката заради блокираните в поставената под надзор банка средства на предприятията, въпреки че срокът за отварянето на банката се удължава. Активите на КТБ са 7 – 8% от активите на банковата система, отбеляза той.

"Случилото се с банката трябва да е сериозна обеца на ушите на всички, които боравят с пари. Рискът е изключително за този, който решава къде да си влага парите. Затова всеки трябва внимателно да преценява този риск, а не да се хвърля там, където има най-големи лихви за депоизитите", коментира икономистът.

Той заяви, че е скептично настроен към идеята за актуализация на бюджета през лятото, тъй като обикновено това се прави към края на годината, когато има яснота по приходите и разходите.

„За мен е много смущаващо това, че правителството предлага намаляване на приходната част в средата на годината. Това означава, че не си си направил сметката 7 – 8 месеца преди това. Отговорността, която си поел, не си я осъзнавал достатъчно добре и си хвърлял случайни числа“, заяви Минасян.

По казуса с дефицита на НЗОК той попита защо при изготвянето на бюджета не са изчислени всички плюсове и минуси, за което трябва да бъде търсена съответната отговорност.

През октомври - ноември, когато дойде редовното правителство, то ще има възможност да актуализира бюджета във връзка с отбелязаните към този момент необходимости, препоръча икономистът.

На въпрос има ли риск за икономиката до края на годината той отговори: „Рискове има, както виждаме, те не са само национални“.

Проф. Минасян отбеляза още, че при всички случаи годината ще приключи с дефицит за държавния бюджет, но той трябва да е съразмерен, а не прекалено голям, защото сме в паричен съвет.

Въпреки че в международен план имаме възможност да поемаме и по-големи дефицити, дейността на правителството има пряко отношение към стабилността на паричния съвет, допълни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 11
data
преди 9 години
Ба , нито имам пари в КТБ нито пък Мустака ми е братовчед . Просто има огромно разминаване между това което ни се представя през медиите и числата който ни се представят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 9 години
На въпроса на Graf - защо банката не е търсила пари и до момента няма отговор :) И пак казвам - да видим каква е дупката в капитала (размера на загубата ) Към момента 65 млн ( при положение че би трябвало квесторите да оценяват активите доста консервативно) са просто мижева сума . За пример *** преди 2 г - потърси ПАРИ от БНБ и Правителството и те им ги дадоха . Тук имаме директна инициатива за поставяне под надзор от страна на КТБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Ама ти сериозно ли вярваш, че банката е добре? И че Василев е ангел? От тебе баш не очаквах да си толкова лековерен. Започнах да се съмнявам, че имаш пари вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
rew
преди 9 години
Как атаката не е била финансова? Нали банката свърши парите по едно време и съответно сама поиска защита? В смисъл, то дори не изглежда като атака, защото хората теглиха още поне 2 седмици подред, преди да се стигне до неплатежоспособност на банката.А това за липсата на Цветан Василев от месеци, едва ли някой го отрича. Първо, нали се говореше че имал спешна работа във Виена, после се каза че го било страх, все едно не лети с фирмения самолет и няма 5 лева да си осигури подобаваща охрана. Някак си не звучи. Дори и да риск за живота му, ако му дремеше за банката пак би дошъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
data
преди 9 години
:) Отговора е елементарен - атаката не беше финансова , следователно и защитата нямаше как да бъде такава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 8
plonder
преди 9 години
Чак пък някой да е сготвил банката?Нали банката посика защита, никой не ги е карал?Защо банката не се е оправила сама като е намала пари, да е теглила финансиране от друго място срещу активите си? Отделно, шефа се е покрил още от преди това в чужбина, от месеци не се е прибирал. Това показва голяма загриженост, ши знаите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
data
преди 9 години
обявената загуба от квесторите към момента е смешно малка - 65 млн.? За това ли беше целият цирк ? Ще излезе прав малката секира че някой "сготви" банката предварително !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
plonder
преди 9 години
Какво значи каква част от депозитите? Нали има закон, там е казано че има гарантирани депозити ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още