IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предвижда нова дирекция в Агенция „Митници”

Звеното ще извършва стратегически анализи и прогнози, а числеността в Централно митническо управление ще спадне с 13 души, предлага финансовият министър

16:51 | 07.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Кабинетът предвижда нова дирекция в Агенция „Митници”

Намаляване на щата в Централно митническо управление в рамките на общата численост на персонала на Агенция „Митници” с 2% и създаването на нова специализирана дирекция, която да изготвя стратегически анализи и прогнози. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Агенция „Митници”.

Предложенията прави министърът на финансите Владислав Горанов. Те са публикувани на сайта на Министерството на финансите. Основната им цел е засилване на административния капацитет на митниците чрез постигане на по-ефективна координация между структурните звена в агенцията, подобряване на работните процеси и утвърждаване на оперативни процедури, свързани с документооборота и организацията на работа.

С проекта не се променя численият състав на Агенция „Митници”, а числеността на Централно митническо управление в рамките на общата численост на персонала на Агенция „Митници”. Измененията се изразяват в намаляване на предвидените щатни бройки и за отделни структурни звена в Централно митническо управление.

Постановлението на МС предвижда създаване на дирекция „Стратегически анализи и прогнози“, в която ще работят 16 души, и намаляване числеността на персонала в Централно митническо управление с 13 души, или с 2%, до 588 души от 601 души.

Промените са продиктувани от рационалното разпределение на числеността на персонала между централното и териториалното ниво на управление, целящо по-ефективното и качествено осъществяване на функциите на Агенция „Митници” чрез повишаване на административния капацитет и засилване на контролните функции на митниците, пише в мотивите.

Дирекцията „Стратегически анализи и прогнози” се предвижда да разработва стратегически документи относно информационно-аналитичната дейност на агенцията и да предлага дългосрочни и средносрочни приоритети. Една от основните предвидени функции на дирекцията е да извършва анализи и да осъществява експертно-аналитична оценка при формирането на концепции във връзка с осъществяване на дейността на Агенция „Митници”.

Новото звено ще подпомага директора на агенцията, ще формулира целите й, ще планира изпълнението им и ще оценява ефекта от постигането им. Дирекцията ще разработва документи с планов, програмен и отчетен характер в рамките на процесите на стратегическото планиране, пояснява финансовият министър в своя доклад до МС.

С постановлението се актуализират и прецизират функциите на дирекциите „Административно обслужване“, „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността”, „Правно-нормативна”, „Митнически режими и процедури”, „Акцизи”, „Тарифна политика” и „Последващ контрол” в Централно митническо управление.

Промените в числеността са отразени в таблицата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още