IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Ягодин: До две години ще имаме оптимален брой банки

Банкери прогнозират ръст на лихвите заради регулациите и технологичното преструктуриране във финансовите институции

16:07 | 01.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ягодин припомни, че миналата година двигател на растежа беше именно вътрешното потребление, а през първото тримесечие на тази година тенденцията се запазва. „Това е добре, защото означава, че хората вярват на икономическата среда и инвестират или потребяват повече и съответно имат нужда от допълнително кредитиране“, заяви той.

Предизвикателства пред банките

Асен Ягодин предупреди, че все по-голямото навлизане на високите технологии в живота е сериозно предизвикателство пред банките. „Банките няма как да не се съобразят, когато почти всичките им реални клиенти използват активно мобилните приложения и колкото по-бързо се ориентират и развият мобилните приложения, толкова по-адекватно ще отговорят на нуждите на клиентите си“, убеден е Ягодин.

Как използват високите технологии и как се модернизират банките коментира Мартин Заимов, председател на Надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк и изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие.

Той посочи, че финансовите институции се променят отвътре като използват три подхода към технологиите, защото се налага да се преосмисли банковият модел, когато става дума за fintech компании.

Заимов напомни, че много банки купуват изкуствен интелект, решения за разплащане, могат да се финансират стартъпи и системи за стартъпи, за да направят по-динамично развитието на банката. Банкерът постави риторично въпроса чия е отговорноста и как ще се реши въпросът за ролята на човека, както и каква е фундаменталната полза от fintech.

„Просто да се увеличи печалбата не е достатъчно", заяви Мартин Заимов и потвърди, че повечето пазари не работят така, както са били технологично мислени преди време. "Голямата ни задача в момента е вътрешната преорганизация. Не толкова какво правим по отношение на конкуренцията на fintech, а как се кооперираме с тях, как управляваме капацитета да вземаме групови решения. Трябва да се открие човешкото във всяко нещо, а не да се мисли на принципа – дайте едно fintech решение и сме готови“.

Мартин Заимов не се нае да предвиди развитието на лихвите занапред, но обясни, че не споделя прогнозата на някои, че лихвите ще се качват.

„Мисля, че лихвите зависят от много и различни фактори, част от които не зависят от България. Голяма част от икономическите и политическите фактори са непълно неясни", каза банкерът и определи като непредвидими развитието на европейските икономики и поведението на регулаторите.

Fintech компаниите променят бизнес модела на банкиране

Fintech компаниите няма да изместят банките от пазара, а по-скоро ще бъдат повратната точка в посока промяна на бизнес модела на консервативните финансови институции. Това стана ясно от думите на Иван Кутлов, началник Трежъри в Обединена българска банка.

„Не мога да кажа, че fintech компаниите са някакъв колосален конкурент на банките, като това важи дори и за p2p платформите. Реално те заемат дял от едва 1% от трансакциите“, пресметна Кутлов.

По думите му fintech компаниите са по-скоро „бракониери“, които искат да влязат в дадена ниша. „Техният принос би могъл да бъде по-скоро в промяна на трансакционния бизнес, но и в изземването на функциите на банковото посредничество. Банковото посредничество няма да изчезне. Може да изчезне само ако изчезнат парите“, убеден е Кутлов.

По думите му, въпреки че платформите са „новата религия“ и получават огромно внимание - и като клиенти, и като капитализация, банките все още имат много повече информация и трудно ще бъде преустановен монополът, който имат върху кредитния риск.

Според него, въпреки че голяма част от трансакционния бизнес евентуално ще бъде зает от платформите, това няма да повлияе негативно на банките, тъй като тази дейност не е основна за банковия сектор.

Експертът е на мнение, че платформите все пак ще изиграят полезна роля от гледна точка на мотивация на клиентите на фона на консервативното банково дело. Той смята, че след кризата финансовият сектор е възможно най-регулиран и едва ли ще се пристъпи към допълнителни регулации.

Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
"През следващите година-две броят на банките в България ще стане оптимален. " - да се чете : - Ако сега ви се вижда висока цената от 20лв за месечна такса и 2лв за превод ще видите след 2 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
troika
преди 6 години
Да се въведе еврото, конкуренцията ще нарастне, лихвите ще паднат на 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още