IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Ягодин: До две години ще имаме оптимален брой банки

Банкери прогнозират ръст на лихвите заради регулациите и технологичното преструктуриране във финансовите институции

16:07 | 01.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Може би фокусът ще се премести към регулации на високите технологии и към fintech компаниите“, прогнозира Ивайло Кутлов.

Информацията e най-големият актив на финансовите институции

„Живеем в три регулаторни пейзажа в момента. Трите насоки на регулацията са за финансовите инструменти, която очакваме да влезе в сила в началото на следващата година, за платежните услуги и GDPR – начинът,  по който третираме и се отнасяме към използването на данни, те поставят в центъра човека и потребителя. Ако досега институциите са били задаващите правилата, сега потребителят ще има все по-голяма сила“, обяви Жулиета Мандажиева, съдружник в „Адвокатско дружество Точева и Мандажиева“.

Тя е на мнение, че ключови за трите регулаторни рамки са информацията и данните, които ще бъдат най-ценният актив на всички участници на пазара и които потребителите притежават.

Тя засегна актуалната тема за предлагането на дериватни продукти, които засягат регулацията на финансови инструменти.

„По отношение MiFID II при произвеждане на нови продукти – при маркетирането и структурирането им, банките и небанковите институции ще са задължени да минат през одобрение и оценка, която да се даде за това – защо е нуждата от този продукт, кой е таргетът, който ще обслужва", поясни адвокатът. "По този начин дериватните продукти, които се предлагат, трябва да преминат няколко теста и трябва да бъдат разбираеми за потребителите – как е формирана цената, какви рискове и доходност носят те“, допълни тя.

Таванът на лихвите трябва да бъде преразгледан

„Директивата от 2008 г., която засегна потребителското кредитиране, сложи много ясни граници на това какво е потребителски кредит и как се предоставя. Пазарът се изчисти от доста играчи и предостави възможност за развитие на конкретни продукти и услуги към всички", посочи  Ирина Георгиева, управител и заместник изпълнителен директор на ПРОФИ КРЕДИТ България. "В България са лицензирани 174 такива инситтуции, но реално потребителски кредити предоставят около 60", допълни тя.

Тя напомни за промяна в закона, с която започва да тече 18-месечен период, в който всички тези компании трябва да се прелицензират и това ще доведе до редуцирането им.

Като пример за негативна регулация Георгиева даде Словакия, в която към края на 2015 г. е имало 300 регистрирани компании, но след промяната в законодателството и поставянето на сериозни рескриктици са останали едва 11.

„Словакия е по-малък пазар - 5 млн. души население, но 11 компании категорично не е добро нещо за потребителите. Последните само губят от това", смята експертът. "Затова, когато говорим за регулации, трябва да се оценяват двете страни на монетата - и на бизнеса, и на потребителя“, посочи тя.

Георгиева е категорична, че таванът на лихвите е нещо положително, но трябва да се внимава как се прилага у нас. България е един от позитивните примери, смята тя и допълни, че таванът на лихвите, според ред изследвания, отива в посока свръхрегулация, което е негативен елемент на законодателството. "Таванът на лихвите трябва да бъде използван за кратък период от време, във време на криза. В момента почти всички страни имат таван на лихвите. Това е ефектът от кризата. Трябва да дойде моментът, в който този таван да бъде преразгледан“, подчерта Георгиева.

Зам.-изпълнителният директор на ПРОФИ КРЕДИТ България даде като положителен пример Русия, когато става дума за таван на лихвите. По думите й тази оценка се дължи на факта, че страната по-късно е развила този пазар и е взела предвид добрите практики на другите пазари. „В България ние учихме уроците в движение, уточни Георгиева.

Тя смята, че предстои напускането на един от най-големите играчи у нас и това е негативен знак за нашия пазар.

По време на дискусиите Ирина Георгиева посочи като слабо звено съдебната система у нас. Според нея не трябва да подценява рискът от преминаване на фирмите в сивата икономика заради тавана на лихвите и подчерта, че само у нас има закон за предоставяне на услуги от разстояние, който предоставя условия за развитие на онлайн и  fintech компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
"През следващите година-две броят на банките в България ще стане оптимален. " - да се чете : - Ако сега ви се вижда висока цената от 20лв за месечна такса и 2лв за превод ще видите след 2 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
troika
преди 6 години
Да се въведе еврото, конкуренцията ще нарастне, лихвите ще паднат на 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още