IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологиите ще помогнат на банковата трансформация?

Какви са предизвикателствата пред банковия и FinTech сектора коментираха участниците в Клуб Инвестор „Банки и финанси“

13:26 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Участниците в дискусията на Клуб Инвестор &bdquo;Банки и финанси&ldquo; за технологичното развитие на финансовия сектор. <em>Снимка: Олег Попов <em>, Investor Media Group</em></em></p>

Участниците в дискусията на Клуб Инвестор „Банки и финанси“ за технологичното развитие на финансовия сектор. Снимка: Олег Попов , Investor Media Group

Платежни услуги с добавена стойност

По думите му РSD 2 е шанс за друга група играчи извън банките да комбинират и предоставят непознати досега вариации за потребителите, което ще е в съчетание на традиционните банкови услуги с платежни.

„Вариантите пред банките са няколко", смята Борис Петров. "Да станат като големите пет доставчици на услуги като Амаzоn, да се превърнат в играч с отворена платформа, да бъдат пасивен доставчик на банкови услуги с адаптация към новите технологични изисквания с дигитални платформи“.

Той е на мнение, че ЕС „има нужда от сръчкване в ЕС заради технологичния шок, защото вече се усеща натискът и въпреки че не е въпрос „на живот и смърт“ кредитните институции имат възможност да се адаптират и още сега да се възползват от предимствата на технологиите“.

На въпрос дали са застрашени досегашните доставчици на платежни услуги Георги Димитров е категоричен, че косвено със сигурност, но не в краткосрочен план. „Но в дългосрочен план ефектът ще е голям, защото ще зависи от избора на потребителите как да извършват плащанията“, прогнозира юристът.

Цената на сигурността

Калин Радев смята, че има нобходимост от създаването на нови стандарти, защото сигурността свършва там, където системите имат ограничено влияние.

Димитров допълни, че оперативната съвместимост се постига със стандартизирани решения, особено в информационните технологии. Той е на мнение, че в нашата страна обаче те често се побългаряват и за пример посочи електронния подпис.

Що се отнася до сигурността на данните, Цветомир Досков посочи, че има много проекти за защита чрез апликации и финансовият сектор прави големи усилия за тяхното приложение. Петров пък напомни, че от 18 май влиза регламентът с обща регулация за защита на личните данни (GDPR), а Георги Димитров обяви, че в ЕС се подготвят нови проектозакони, свързани с киберсигурността. Единият ще задължи компанииите да докладват при пробив, както и да се предприемат мерки в националните си икономики това да не се случва. Другият е за сигурност при съхранение на данните на информационното общество.

„Как ще са защитени правата на притежателите на банкови карти и кой ще носи отговорност, когато те бъдат нарушени при отвореното банкиране. Сега има един клиент и една банка, но след време ще има отворени стандарти“, запита Ваня Манова, мениджър за MasterCard България и Македония.

На въпроса ѝ Георги Димитров отговори, че правата на клиентите ще са защитени по правилата на  дистанционните продажби.

„Трябва PSD 2 промоутърите да защитят правата  на клиентите чрез технологиите. Това е огромно предизвикателство и изисква работата на много юристи“, посочи той, а Борис Петров напомни, че банките имат дълъг опит и той трябва да се използва.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още