IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит Булбанк: Икономическият растеж на България не е достигнал пика си

През 2018 г. безработицата ще намалее до най-ниското си равнище от почти 30 години, прогнозират анализаторите на банката

13:04 | 03.07.18 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ускоряването на растежа на българската икономика все още не е приключило. Въпреки лекото понижение на очаквания годишен ръст на БВП до 4%, през 2018 г. икономиката на България е на път да отчете най-високия темп на растеж от световната финансова криза насам.

Това прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в последния си тримесечен анализ за икономиката на ЦИЕ.

„Очакваме реалният ръст на БВП да достигне 4% на годишна база, подкрепен от нарастването  на доходите, увеличаването на финансираното с кредит потребление на домакинствата, както и от съживяването в строителството на жилища, наред с усвояването на повече средства от ЕС. Тези фактори се очаква да спомогнат за това растежът да е достатъчно широко базиран и устойчив, така че да се забави едва незначително през 2019 г. до 3,9% на годишна база“, се посочва в анализа на експертите.

     

Забавяне през първите четири месеца

Като причина за лекото понижение на първоначално прогнозирания ръст от 4,4% на годишна база те посочват по-слабите от очакваните данни за икономическата активност за първите четири месеца на годината, в комбинация с по-високата прогноза за цените на суровия петрол.

Именно отражението на цената на петрола върху потребителските цени ще доведе до малко по-слаб ръст на индивидуалното потребление, докато в резултатите на инвестициите и нетния износ не се предвижда съществена промяна спрямо предишната прогноза.

Безработицата приближава исторически минимум

Ситуацията на пазара на труда продължава да се подобрява, се посочва в анализа. Икономиката създаде 63 хил. работни места повече през първото тримесечие на 2018 спрямо година по-рано, които бяха почти равномерно разпределени между експортно-ориентираните сектори на преработващата промишленост, транспорта и изнесените бизнес услуги, от една страна, и ориентираните към вътрешното търсене, бързо растящи сектори на строителството и управлението на недвижими имоти.

 

Така нормата на безработица за първите три месеца на годината се свива до 5,7% или едва около 190 хиляди безработни – стойности, които са много близки до историческия минимум, отчетен в края на 2008 г.

„Очакваме през 2018 г. нормата на безработицата да достигне средна стойност от 5,4%, което би било и най-ниското равнище от 1989 г. насам.

Не смятаме за възможно подобренията в нормата на безработицата да продължат със същите темпове, които наблюдавахме до момента във възходящия цикъл, тъй като причините за оставащата безработица са в голяма степен структурни, като например несъответствието между предлагани и търсени умения, както и сравнително ниската трудова мобилност“, се посочва в анализа на УниКредит.

Окуражаващо е, че значителна част от новите работни места, създадени от началото на годината представляват добре платени позиции в сектора на изнесените бизнес услуги, чиято значимост за икономиката продължава да нараства в продължение на тенденциите, зададени през последните години.

Същевременно, средната месечна заплата нараства със 7,1% на годишна база през първото тримесечие, по-бавно от двуцифрените темпове на  растеж отчетени през втората половина на 2017 г.. 

Инфлацията ще достигне до 2,7% на годишна база

През април, потребителската инфлация се забави до 2% годишно, след пик от 3% през ноември 2017 г. 
Очакванията на икономическия екип на УниКредит Булбанк, ръководен от Кристофор Павлов, са инфлацията да продължи своята постепенна възходяща тенденция, като достигне средна стойност от 2,7% през тази година.

Този резултат ще бъде в съответствие с очакваното забавяне в увеличен

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Направо се спасявайте докато е по-рано и балончето не е изгърмяло, ако имате деца ги насочете в чужбина, въобще не се бъзикам, няма вече за кога да се лъжем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Т'ва е, *** е обречена да умре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
Осъдени? Хаха, по-добре главите им направо да бъдат смазани с камъни. За да ги осъдиш тях, преди това трябва да си сложиш твои хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
khao
преди 5 години
нищо не са направили румънците ... предимно се хвалят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
abdul
преди 5 години
Да бе да. Точно румънците онзи ден започнаха да дават заден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 3
Frosty
преди 5 години
Не може да има икономически растеж при политика на геноцид, когато населението се топи с ударни герберастки темпове заради смъртност и емиграция.Икономически растеж ще има, когато тикватa и дружките му пеевски и цацара бъдат осъдени и вкарани там където им е мястото - в затвора.Румънците как осъдиха корумпираните си политици, поизчистиха си държавата от крадци и затова вече имат добър икономически растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Всеки който изтегли кредит сега предстои да съжалява до живот, особено ако ще живее в тая ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
Лъжат *** повече от дърт кретено-масон 33-та степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
Пожелавам ви никой да не тегли кредит, а тези които изтеглят да не ви го върнат, да няма и какво да им вземете, или ако им вземете да няма на кой да го продадете, скапани лъжливи ***, лицемерни *** :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
thehappyroger
преди 5 години
До 2025-та малкия и средния частен бизнес предстои масово да фалира, особено в ромската провинция и местата където токът все още спира всеки ден в 21 век, държавата в момента е напълно разграбена и за нищо не става, този ръст на икономиката е от усвоените през нашите фирми държавния заемчета и еврофонбдовете, след 2021-ва изкуствено надувания балон предстои да се пръсне, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ поръчки и за бюджет ще ги събирате на ромите от децата, тъкмо ще са пораснали, нови и свежи поколения, всички политически лица, банкери, служители в банки, кретено-масони, директори на дружества, холдинги, министри и т.н., умрете до един. Следващите години планетарните изменения ще заличат целият кретено-масоно капитализъм, предстои да гълтате тиня, други отломки от разрушени сгради след земетресение, кретено-масонският банков етаж на капитализма предстои да се срине, вие не сте нужни, реално вие не трябвате на цивилизацията, вие сте там само и единствено да поддържате статуквото на системата, а не да правите нещо добро за хората, вие създавате робство, кретено-масоните го наричат демокрация, децата ви да са преди вас, ще го повторя още веднъж за да е по-сигурно и ще го напиша с големи букви - ДЕЦАТА ВИ ДА СА ПРЕДИ ВАС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още