IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП хвана 480 търговци да нарушават разпоредбите за плащане в брой

От юни до август са издадени 2620 фискални и системни бона за продажби, платени кеш, въпреки че сумите надвишават законовия праг от 10 хил. лв.

12:51 | 07.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Множество нарушения са открили от Националната агенция за приходите (НАП) относно спазването на законовото изискване плащанията на територията на страната в размер на и над 10 хил. лв. да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка. Това съобщиха от данъчната администрация след направен подробен анализ на предаваните по дистанционната връзка между фискалните устройства и сървъра на НАП данни от документи за продажби и сторно операции в периода от 17 юни  до 17 август 2020 г. Съставени са 1100 акта за нарушение. 

Установено е, че в периода са издадени 2 620 фискални и системни бона за продажби, в които има начин на плащане „В брой“ със стойност равна или надвишаваща 10 хил. лв., без същевременно да е издаден сторно фискален или системен бон към тях и без стопанисващото фискалното устройство задължено лице да е вписано в регистъра на обменните бюра и да извършва сделки с чуждестранна валута в наличност, което би го освободило от поставения от закона праг. От тях 598 са за суми в диапазона от 10 хил. лв. до 20 хил. лв., а 15 са за абсурдни суми– от 1 млн. лв. до 7,650 млрд. лв. 

От НАП обясниха, че плащанията на милиони и милиарди в брой се дължи на грешка във въведената сума на самия касов апарат и не става дума за закупена стока или услуга на такава стойност, но обръщат внимание търговците да бъдат по-вниматлни, защото глобите са сериозни. На физическите лица се налага глоба в размер 25 на сто от общия размер на направеното плащане, а юридическите лица подлежат на имуществена санкция в размер 50 на сто от общия размер на направеното плащане.

Нарушенията, описани в анализа на данъчните, са извършени от над 480 задължени лица в близо 70 вида търговски обекта, сред които такива за търговия на едро и дребно с хранителни стоки и с некласифицирани другаде стоки или услуги.

Неспазване на изискването за прага от 10 хил. лв. при разплащания в брой е установено и в ресторанти, хотели и закусвални, както и в обекти за тютюневи изделия, алкохол и безалкохолни напитки, при продажба на автомобили и мотоциклети, предоставяне на медицински услуги и др, съобщават от НАП.

„Икономическите оператори следва да имат предвид също така, че в НАП се получават данни на всеки 5-минути за всички издадени фискални и служебни бонове за продажби, регистрирани и отчетени чрез ФУ/ИАСУТД и че приходната агенция има възможност да извършва своевременен анализ на получената информация и данъчен контрол“, коментират още данъчните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
а 15 от 1 млн. лв. до 7,650 млрд. лвА стига бе!Тия са купували нишесте, или шевни машини???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още