IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ утвърди актуализацията на пенсиите

Разходите на общественото осигуряване за пенсии ще се увеличат с над 1,4 млрд. лева

16:26 | 02.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които ще влязат в сила от 1 юли тази година.

Само два гласа са дадени против - един от страна на бизнеса и един от страна на синдикатите, съобщава БНР

Разходите на общественото осигуряване за пенсии ще се увеличат с 1,467 млрд. лева.

Промените предвиждат от 1 юли пенсиите да се актуализират с 10% и едновременно с това в размера им да се включи COVID добавката от 60 лв. 

Минималната пенсия за стаж и възраст ще достигне 467 лв., а максималната пенсия - 2000 лв. Социалната пенсия за старост се увеличава от 170 на 247 лева.

От 1 октомври пенсиите за трудова дейност ще се увеличат с прилагане на модифицирано правило за осъвременяване, като процентът на увеличение за всяка година ще бъде по-голямото измежду нарастването на средния осигурителен доход или средногодишната инфлация.

Очаква се средната пенсия през юли да достигне 658 лева, а през октомври - 709 лева.

"С актуализацията на бюджета искаме повишаване на доходите на работещите и увеличаване на пенсиите. Ще настоявам заплатите в държавната сфера да нараснат с поне 10% от 1 юли, за да може ръстът им да се изравни с този в частния сектор", каза по-рано днес министърът на труда и социалната Георги Гьоков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още