IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lloyds обяви, че се изтегля от Ирландия

„Липсата на възможности“ за пореден път показва проблемите, пред които е изправен финансовият сектор в страната

09:35 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Lloyds обяви, че се изтегля от Ирландия

Британската банкова група Lloyds Banking Group обяви, че се изтегля от пазара на Ирландия. Като причина за това финансовата институция посочва „извода, че в страната има минимални възможности за растеж“, съобщава Wall Street Journal.

Решението на Lloyds, 41% от капитала на която е собственост на британското правителство, идва след затварянето на цялата мрежа от банкови клонове в Ирландия. То бе осъществено през юни, когато 44-те клона в страната затвориха врати.

Преди финансовата криза Lloyds е успяла да постигне значителни печалби от сектора на недвижимите имоти и бума в кредитирането, но в момента ситуацията в страната е доста по-различна.

Заради кризата водещите банки в Ирландия са изправени пред огромни загуби, а три от най-големите финансови институции бяха национализирани. Заради национализацията инвеститорите се опасяват, че държавата ще трябва да налее още от парите на данъкоплатците в банковия сектор, което пък се отразява негативно на доверието в стабилността на Ирландия.

През последните месеци спекулациите за колапс на финансовата система периодично набират сила, което се отразява в силен ръст в рисковата премия на Ирландия.

По-рано този месец от Lloyds съобщиха, че през първите шест месеца на годината банката е изгубила 2,2 млрд. долара заради лоши кредити на пазара в Ирландия. През последните 12 месеца пък загубите са около 3,5 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още