IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел обмисля план за улесняване на финансирането на стартиращи фирми

В рамките на две години ЕС иска да създаде общи регулаторни условия за фондовете за рисков капитал

13:20 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел обмисля план за улесняване на финансирането на стартиращи фирми

Европейският съюз обмисля амбициозен план за подпомагане на стартиращи бизнеси в намирането на финансиране, предаде EurActiv, позовавайки се на свои източници. В рамките на две години ЕС иска да създаде регулаторни условия фондовете за рисков капитал, базирани в някоя страна членка, да могат да функционират и свободно да инвестират в целия блок.

ЕС иска и да тества приложимостта на онлайн платформа, която да свързва предложенията за финансиране с търсенията на рисков капитал в рамките на информационно-консултантската мрежа Enterprise Europe Network.

Първият вариант на подготвяното законодателство в тази област, направен през декември, в момента се преразглежда и не е ясно дали предложенията ще влязат в окончателните препоръки за подобряване на регулациите за малкия бизнес. Ревизираният вариант се очаква да бъде публикуван в края на февруари.

От EurActiv не са успели да получат копие на последната версия на законопроекта, но са научили, че тя включва искане за отпускане на повече средства за банкови заеми за малките и средни фирми по програмата за конкурентоспособност и иновации.

Получената от EurActiv информация показва, че ЕС търси начини за справяне с един от най-наболелите проблеми пред малките и средни фирми – достъпът до финансиране. Според проучване на Европейската централна банка проблемите с намиране на финансиране продължават да се нареждат сред основните предизвикателства пред малкия и среден бизнес.

"Сегашното законодателство направи ЕС непопулярна дестинация за инвеститорите в рисков капитал, които са насочили фокуса си към Азия и САЩ", коментира Патрик Гибелс от Алианса на малкия бизнес в Европа.

Пазарът за рисков капитал е малък и разпокъсан. Фондовете за рисков капитал обикновено инвестират в компании, които се разработват, в замяна на дял от тях. Те обаче са възпрепятствани в трансграничното кредитиране заради различните правни и данъчни системи.

"Един от проблемите в ЕС е, че няма обща инвестиционна среда. Сблъскваш се с 27 различни юрисдикции с 27 различни правила и трябва да ги разучаваш поотделно", посочва Йоахим Грил, главен изпълнителен директор на компанията за дялови инвестиции See Equity Group, която е специализирана в технологиите за възобновяеми енергии.

Компанията му се фокусира върху стартиращи фирми в Германия, Швейцария и Австрия заради общия език, както и заради многото възможности във високотехнологичния сектор.

По отношение на повечето от новите страни членки Грил посочва, че "изобщо не се интересуваме от нищо на изток от Виена: нищо от бившия Източен блок. Там има твърде много проблеми, например кой притежава даден патент и кой е истинският собственик на дадена компания".

Националните правителства играят активна роля в много европейски страни в подпомагането на финансирането на малкия и среден бизнес. Но да постигнат споразумение за общи структури и данъчна политика, и по-важното – да предприемат действия, си остава предизвикателство, посочва Веса Ванханен, зам.-ръководител на звено към Европейската комисия, което се занимава с въпросите на финансирането на малките и средни фирми.

Ако комисията успее да реализира плана си за обща законодателна рамка за рисковия капитал, това ще даде огромен тласък за иновациите и икономическото развитие, пише в заключение EurActiv, тъй като малките и средни фирми дават работа на две трети от работната сила в Европа. Общ финансов пазар в ЕС ще увеличи конкурентоспособността на Европа спрямо САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още